Rahil Labrouzi gav Viben Fiskehus en overhaling, da han overtog forretningen for halvandet år siden. I dag har butikken sin egen fiskebar, hvor du kan sidde og spise, ligesom forretningen fokuserer på at være mere bæredygtig og helt har boykottet Frederiksbergs yndlingsfisk: Norsk laks.

Laks. Det har længe været den foretrukne fisk på middagsbordet, og det kan Rahil Labrouzi bekræfte stadig er tilfældet. Mangt en fisketrend er opstået, kulmulen er på sit højeste, kulleren er på vej op, og Viben Fiskehus gør sit for at fortælle kunderne om de mange spændende, bæredygtige og lækre fisk, de kan få – men det er stadig laksen, der bliver solgt allermest af på Værnedamsvej, hvor kunder fra Frederiksberg og det tilstødende Vesterbro handler fisk til maden.

“Vi prøver såvidt muligt at begrænse handel med fisk, som ikke er fanget på rimelig vis. Der er for eksempel meget debat omkring laksen, og det er et område, vi har taget en skarp beslutning om: Vi vil ikke modtage og sælge norsk laks,” fortæller Rahil Labrouzi og forklarer:

“Vi vurderer norsk laks til at være sundhedsskadelig på den lange bane på grund af mængden af parasitter og antibiotika.”

Rahil Labrouzi ved disken i Viben Fiskehus
Foto: weFRB

I stedet sælger Viben Fiskehus laks fra et bæredygtigt opdræt på Færøerne, så kunderne stadig kan få deres mest efterspurgte fisk, men på en bedre måde. Samtidig forsøger han og medarbejderne i fiskehuset at fremme salget af de fisk, vi har masser af i de lokale farvande.

“Det bruger vi faktisk en del kræfter på at forklare kunderne,” fortæller Rahil Labrouzi, der også sørger for at medarbejderstaben er informeret om opdræt og bæredygtighed, så forretningen kan bevæge sig i den rigtige retning.

Holder de små fiskerbåde i live

Han vil helst købe og sælge vildtfangede fisk og prøver også at begrænse mængden af trawlede fisk – det vil sige den kæmpe industri, der fanger en masse fisk og sejler rundt i mange dage, hvor fiskene måske ligger døde, længe før de kommer på land.

“Det er ikke en særlig bæredygtig måde at fange fisk på, så det prøver vi at undgå. Det er ikke altid, det lykkes, men mange gange lykkes det.”

Viben Fiskehus, bæredygtig, Rahil Labrouzi,
Foto: weFRB

Viben Fiskehus’ prioritering af bæredygtighed indebærer også, at Rahil Labrouzi på fiskeauktioner kigger meget på, hvilke både der har fanget fiskene. Han vil helst handle med fiskerne fra de mindre både.

“Vi vil gerne begrænse handlen med de større både. Det skal være small scale både, der ikke har de største ressourcer. Det er også en måde for os at holde dem i live på, samtidig med det er en bæredygtig måde at handle med fisk på. Vores middelhavsfisk handler vi også kun der, hvor de har økologi og bæredygtighed i fokus.”

Viben Fiskehus, værnedamsvej, bæredygtig, Rahil Labrouzi, færøsk laks
Foto: weFRB

Fisk er ikke kun lig med laks

Ved at kigge på fangstmetode, uddanne sine medarbejdere og begrænse handlen med de store både, bevæger Viben Fiskehus sig over i en mere og mere bæredygtig forretning.

“Det kan ikke ske fra dag til dag, men vi får ændret meget på den lange bane. Efterhånden som vi vækster med vores type forretning, så kan vi løbende arbejde med de her ting. Bæredygtighed er en proces, og vi har været i gang med den, siden butikkens generationsskifte i januar 2017 – og vi er stadig i gang med den.”

Viben Fiskehus, bæredygtig, Rahil Labrouzi,
Foto: weFRB

Læs også: Undersøgelse afslører: Så mange på Frederiksberg spiser rugbrød hver dag

Rahil Labrouzi søger også altid alternativer og fortæller sine kunder om dem. Han kan tale i timevis om alle de lækre fisk, du bør prøve, næste gang du besøger fiskehandleren.

“Torsk er jo en kendt og lækker fisk, vi har herhjemme. Vi har også en masse generelle fisk, som man kan få året rundt. Kulmule, kuller og en masse skaldyr også. Så vi prøver at gøre op med den gængse tanke, der falder på laks først, når man taler om fisk.”