Kunstner Ulrik Mikkelsen har skabt et helt specielt værk i en kælder på Frederiksberg. Faktisk er han taget hertil hele vejen fra Hamborg for at ruske op i den danske kunstverden.

Der er helt stille, så snart man er drejet ned af Guldborgvej. Larmen fra Godthåbsvej forstummer, mens man bevæger sig ned af gaden fuld af klassiske Frederiksberg-lejligheder – men midt på gaden, nede i kælderen i nummer 12, ligger et atelier. Her har kunsteren Ulrik Mikkelsen de sidste ti dage tegnet, spraymalet og pyntet en kiste. En kiste, der skal symbolisere, at kunsten er død.

“Jeg vil gerne have folk til at tænke over, hvad kunstens opgave bør være. Det er ikke altid pæne, dekorative ting, som man kan hænge på væggen. Kunsten skal vise noget ægte eller få os til at reflektere. Og så skal håndværket være i orden. Og det er det altså langtfra. I dag kan alle jo teknisk set kalde sig kunstnere,” siger Ulrik og fortsætter:

“Den rigtige store kunst – som vi refererer til – skabt af de gamle mestre, er langt mere end dekorativ. I dag skal det jo for det meste bare være pænt og behage. Flere af de gamle mestre solgte aldrig nogen værker. Der var intet publikum. Deres udtryk var mere rent. De gjorde ikke deres ting mere salgsbare, som vi gør i dag.”

ulrik mikkelsen i sin kiste, kunsten er død
Foto: Benedikte Brix
kunsten er død kiste kunstner ulrik mikkelsen
Foto: Benedikte Brix

Ulrik har malet kisten for at få kunstverdenen til at revurdere, om det egentlig er kunst, de kigger på. Han mener, kunsten er død, fordi kunstnerne lefler for publikum – og publikum glemmer at reflektere over det, de ser.

Kisten er doneret af bedemandsforretningen Bededamerne, der kan hjælpe med at arrangere anderledes og smukkere begravelser, for eksempel med en ballonpyntet cykel i stedet for en rustvogn, fremhæver Ulrik. Han har udsmykket kisten med sommerfugle, som symboliserer sjælen, der forsvinder ud i ingenting, når døden indtræder. Værket skal på weekendens messe “Kunst for alle” stå i et gyldent mausolæum pyntet med blomster, der er sprayet med guldmaling for at understrege, at døden er smuk, forklarer Ulrik:

En kiste forbindes med sorg, men hvad nu, hvis man putter den i et gyldent mausolæum? Så er kunsten død, men vi fejrer det ved at tage på messe og drikke champagne.

“Jeg putter kisten i et gyldent mousuleum for at vise, hvad jeg kan kreere. Også fordi kunst skal være godt lavet. Håndværket! Vi skal nogen gange presse os selv. Men det er der mange ‘kunstnere’, der ikke gør – måske fordi de i virkeligheden ikke har det i blodet.”

“Og så er publikum jo ligeglade – bare de får champagne og kan smalltalke.”

Et los i løgposen

Ulrik Mikkelsen flyttede til Hamborg sidste år, men når han er i Danmark for at udstille eller deltage på messer, holder han til i atelieret på Guldborgvej. Her er gulvet ternet, der hænger malerier overalt, stolene er betrukket med velour, og Ulrik har fået lov at ryge sine smøger indenfor.

Atelieret er ejet af kunstneren Rithva Landler, som Ulrik gentagende gange refererer til som “den rigtige kunstner”, fordi hun netop ikke lefler for publikum, men i stedet laver det, hun har lyst til. Rithva støtter Ulriks værk, fordi han har et formål med det. Han vil sende et budskab til andre danske kunstnere – og dem, der køber kunsten – selv om han trives i det tyske, hvor han havde sin seneste udstilling i august.

Rithva Landler, Ulrik Mikkelsen, kunsten er død, den rigtige kunstner
Rithva Landler og Ulrik Mikkelsen i atelieret på Guldborgvej. I baggrunden ses Ulriks værk “Den rigtige kunstner”, der er inspireret af Rithva og udstilles sammen med kisten på kunstmessen. Foto: Benedikte Brix
den rigtige kunstner rithva landler af ulrik mikkelsen
Foto: Benedikte Brix

“Jeg er forelsket i åbenheden, der er i Tyskland. De er mere villige til at anerkende, når man kan noget. Men jeg tager alligevel tilbage til Danmark nu her, fordi hele kunstverdenen har brug for et ordentligt los i løgposen,” fortæller han.

“De ting, jeg brokker mig over ved kunstmiljøet, de bliver jo ikke ændret, hvis jeg ikke gør noget – og jeg kan ikke holde min kæft. Jeg råber lidt højt.”

Ulrik har allerede fået kritik for sit værk. Han fortæller, at messen ikke ville lade ham få kisten båret ind som ved en begravelse, som han ellers havde tænkt sig, fordi folk kan blive mindet om en sorg, de har, og blive kede af det.

“Jeg skulle ikke have bedt om tilladelse, men tilgivelse bagefter. Det siger Rithva også. Jeg er med årene blevet bedre og bedre til at være ligeglad med, hvad andre tænker, men jeg har et stykke endnu.”

kisten kunsten er doed ulrik mikkelsen
Foto: Benedikte Brix
closeup kiste kunsten er doed, ulrik mikkelsen
Foto: Benedikte Brix

Han havde planlagt, at fire rockere skulle bære kisten ind på standen.

“Ideen med rockerne var at skabe opmærksomhed. Men også for at give noget andet end kun det pæne. Jeg er nemlig alt andet end pæn. Og jeg arbejder med modsætningsforhold,” forklarer han.

“Men det er blevet censureret. Selv om det jo bare er en trækiste, som der ikke er grund til at gå i baglås over. Den skal ikke tages for seriøst, for jeg har altså også altid noget humor med i mit arbejde,” siger Ulrik.

Døden er dog noget, han stadig tager alvorligt, men han vil gerne gøre op med det tabu, der er forbundet med den – og som han mener er grunden til, at han ikke må få kisten båret ind på messen.

“Døden er en del af livet. Det er det eneste, vi er sikre på, vi skal. Så hvorfor skal det være tabubelagt? Hvorfor kan vi ikke tale om det eller bære en kiste ind på en messe? Kunst skal jo netop berøre folk – og døden er ikke kun noget, der sker for din nabo,” slutter Ulrik.

 

Du kan opleve kisten på messen “Kunst for alle” i Lokomotivværkstedet denne weekend, hvor Ulrik har flyttet værket fra atelieret på Guldborgvej. Og ja, den kan købes. En del af pengene doneres til Landsforeningen Spædbarnsdød, hvorfor Ulrik har dekoreret den med et portræt af sin sovende nevø.

“Man må bruge en løgn til at fortælle en sandhed,” forklarer han.

Kunstner Ulrik Mikkelsen
Foto: Benedikte Brix

Fakta om Ulrik Mikkelsen

Ulrik Mikkelsen er født i 1988 og har en bachelorgrad i samfundvidenskab og en uafsluttet kandidatgrad i kommunikation og virksomhedsstudier. Han har dog altid interesseret sig for kunst og begyndte aktivt som professionel kunstner, da han i 2015 faldt i snak med en gallerist på Frederiksberg. Ulriks kunst er præget af street art, og han lader sig blandt andre inspirere af Alexander McQueen, Lady Gaga, Charlie Chaplin, Michael Newman og Gustav Klimt.

kunsten er død, ulrik mikkelsen
Foto: Benedikte Brix