”Jeg elsker at benytte mig af byens rum. Der er jo ikke noget bedre end at opdage en uspoleret oase midt i byen, som man ikke kendte til. Og så elsker jeg at sidde på Værnedamsvej med en kaffe eller Matcha-te og bare observere mennesker i bybilledet”, fortæller trendsætteren Cathrin Christensen. Hun tager dig her med på tur til alle sine yndlingssteder på Frederiksberg. Og så dykker hun også ned i, hvad en trend i virkeligheden er.

Det er fredag eftermiddag på Værnedamsvej midt på Frederiksberg. Himlen er langt væk i et sløret gråt billede. Ud for nummer 4B sidder et par unge hipstere med en cortado i den ene hånd og en cigaret i den anden. Bag dem dugger ruden ind til kaffebaren RIST, hvor en duft af kaffe breder sig helt ud til gaden.

Guide til Frederiksberg Café Rist
Lille og hyggelig. Café Rist på Værnedamsvej. Foto: Lars Degnbol

Her møder vi trendsætteren Cathrin Christensen. Og at mødet foregår her er slet ikke tilfældigt. Der er nemlig en helt særlig stemning, en følelse af at være hjemme på Værnedamsvej, hvor RIST er en af de kaffebarer, hun ynder at besøge. Her sidder hun ofte fra indersiden af den duggede rude og observerer de folk, der slentrer forbi på Værnedamsvej, mens hun drikker en kaffe eller matcha-te.

”Byen er som nektar og inspiration for mig i min daglige færden på Frederiksberg. Jeg er et dedikeret bymenneske. Og jeg ynder at observere og lade mig inspirere af mennesker”, fortæller Cathrin.

I en længere årrække boede og arbejdede hun i Red Hook Brooklyn, New York, hvor omdrejningspunktet i hendes hverdag netop bestod i at gå på opdagelse i skjulte bydele og fotografere tendenser i tiden som trendspotter.

”New York inspirerede mig til at gå på opdagelse i de mere uspolerede bydele, og da jeg besøgte Red Hook for første gang, blev jeg straks forført af den fallerede ægthed, som er enhver fotografs drøm af et back drop. Bydelen bestod stort set kun af afsondrede fabriksbygninger, og området fik en meditativ effekt på mig. Den rå bydel ud til havet kombineret med nye up and coming cafeer og butikker betog og inspirerede mig virkelig.

Det samme gør sig nu gældende på Frederiksberg.

”Jeg tænker egentlig, at jeg altid stræber efter at finde balancen mellem byens puls og mine personlige indtryk af den. Det er jo netop i det møde, i den bestøvning om du vil, at det kunstneriske kan opstå, og så er det jo bare spændende, hvis min fortolkning er noget, andre kan bruge til noget”, fortæller hun.

Netop den opdagelse eller undersøgelse af ting har altid optaget Cathrin, så længe hun kan huske.

“I min opvækst på landet kunne jeg bruge timevis på at plukke markblomster, som jeg sammensatte i sirligt udvalgte form- og farvekombinationer, så det hele gik op i en højere æstetisk enhed. Det giver mig en ro. Så man kan vel sige, at det for mig er en helt naturlig måde at trække vejret på det her med at betragte og absorbere verden udfra diverse perspektiver”.

“Digteren Søren Ulrik Thomsen har præciseret det ret fint, synes jeg: Han har skrevet nogenlunde sådan her, hvis jeg husker rigtigt: ”Det er let at se det gamle i det nye. Det vigtige er at kunne se det nye i dét, der ligner det gamle”.

Netop den formulering mener hun er værd at overveje, når vi alle anskuer verden. For ifølge Cathrin handler det om at hjælpe hinanden til at være nærværende i livet og engagere sig dér, hvor vi er lige nu og her. Og så er det også det, der gør sig gældende, når vi taler om trends og tendenser i tiden.

Trends udspringer af en længsel efter forandring. I sig selv er trends jo både diffuse og upersonlige, fordi de ikke rigtigt taler til vores egentlige værdier. Trends opstår i forlængelse af noget, vi mennesker søger hen mod med henblik på at fordybe os og være mere tro mod os selv.

“En tendens er jo altid en mod-tendens til noget andet. Det sociale aspekt er relevant at dykke ned i, fordi menneskets natur er vedkommende og interessant”, uddyber Cathrin.

Hun peger på, at vi lige nu for alt i verden ikke vil ligne nogen, der bare følger flokken uden bevidst at have taget stilling til, hvad det er, vi identificerer os med.

“Vi er optagede af, at det aftryk vi sætter, afspejler, at vi har truffet nogle bevidste og forhåbentlig også bæredygtige valg. Som flokdyr har vi brug for at føle os som en del af noget større, så det er uvurderligt at overveje, hvad det er man influerer med, og det kan jeg ikke understrege nok! Kigger man udad eller indad for at finde ud af, hvad der giver os ro og sundhed på vores kostbare klode.  I denne tid skal der stå share a hug med bæredygtigt broderede bogstaver på kraven af din t-shirt fremfor et flashy Gucci-logo, så vores niveau af selvindsigt har også for længst manifesteret sig i moden. Det handler om at turde stå ved sig selv, droppe den synlige make up, eller helt vende den på hovedet og være et statement helt ud i det artsy med en sarkastisk undertone, der minder om et klovne-agtigt kostume. Men det helt særlige i denne tid handler om at kende sin begrænsning – ganske som New York lærte mig, nemlig at forblive bevidst i mine valg, netop i midten af den overflod, hvor det meste var muligt”.

Det er en balance, som Cathrin er meget optaget af. Og hun finder den især med sit nye arbejde som selvstændig, hvor hun som ledelseskonsulent støtter mennesker i at kigge mere indad ved hjælp af kommunikative redskaber, mindfulness og selvudvikling. Det bruger hun blandet andet Frederiksberg Have til.

”Jeg elsker at kunne kalde Frederiksberg Have og i særdeleshed De Små Haver min baghave. Jeg bruger også ofte haven, når jeg forbereder undervisning og foredrag i stedet for at sætte mig ned ved en computerskærm. Dét at kunne indtale nye idéer på min telefon på en gåtur, fotografere ting, jeg ser på min vej gennem byen, er det, der inspirerer mig allermest i mit arbejde og i livet. Jeg får simpelthen klarere tanker og bliver mere kreativ ved at arbejde på den måde. Jeg afholder af og til walking sessions i Frederiksberg Have med mine klienter. Det giver god mening, når man tænker på, at mindfulness jo netop handler om at komme til et sted, hvor man er til stede i kroppen, så man dermed får adgang til mere klarsyn og ro”, fortæller hun.

De mange gåture og baggrunden som trendspotter og fotograf er medvirkende til, at Cathrin er opmærksom på det, hun omgiver sig med i bybilledet.

”Det er en helt naturlig måde for mig at være i verden på, det er ikke som sådan noget jeg planlægger, det sker helt af sig selv, vil jeg sige, så hvorfor ikke benytte de evner jeg har i det område til at observere og udforske, det jeg omgiver mig med”, siger hun.

Det har efterhånden givet hende en del yndlingssteder på Frederiksberg, som hun elsker.

”Jeg elsker jo Værnedamsvej. Jeg shopper meget og holder meget af at handle i Aesop, og jeg finder inspiration blandt de smukke vintage-klæder i Tullinsgade i kælderen hos Jerome Vintage. Netop på Værnedamsvej kan man handle det meste af det bedste. Unikke blomster hos Blomsterskuret, der også giver den absolut bedste og mest personlige service, min yndlings comte og trøffelost hos Helge´s ost, Thiemers magasin udvider min boglige horisont med vedkommende læsning, Granola taler for sig selv, og et glas vin på Falernum er altid hyggeligt. Den gade emmer bare af en hjemmelighed”, fortæller Cathrin med begejstring.

Guide til Frederiksberg Helges Ost
Helges Ost på Værnedamsvej er meget mere end ost. Foto: Lars Degnbol

Hun mener, at man finder Frederiksbergs bedste madoplevelse på Mielcke & Hurtigkarl.

”Der findes næppe en mere fortryllende madoplevelse på Frederiksberg. Jeg bliver uovertruffent og sanseligt forført hver eneste gang, jeg besøger denne restaurant. Det eventyrlige rum, lyden og deres uovertrufne vine får det hele til at gå op i en højere enhed. Den gave bør man bare unde at give sig selv, og dem man holder rigtig meget af”, siger hun og uddyber, at det selvfølgelig ikke er hver dag man kan gå på en restaurant af den kaliber, men alle bør opleve dette sted, mener hun.

Derfor bruger Cathrin Christensen til daglig steder som Acasia og Raw42, som ligger i Frederiksberg Centret.

”I virkeligheden er jeg alt andet end begejstret for indendørs centre, men jeg ender alligevel af og til på Raw42 på min vej til metroen, mest fordi det er sundt og nemt og her kan man sidde i fred og ro med en bunke magasiner”, siger hun.

Det vigtigste for Cathrin, uanset om der er tale om en cafe eller en butik,er at hun kan mærke stedets passion og vision. Det gør hele forskellen, fortæller hun.

”Jeg vil gerne guides, og jeg kan gode lide at kunne mærke, hvad der netop kendetegner stedet, jeg besøger, og så er servicen meget afgørende for, hvor jeg kan lide at komme”, siger Cathrin Christensen.

Her er Cathrins fulde guide til alle hendes skønne yndlingssteder på Frederiksberg:

Jerome Vintage i Tullinsgade
Unikke vintagefund i den bedst tænkelige kvalitet.

Frederiksberg-Jeromevintage-Granola-Værnedamsvej
Foto: Anders Reinholdt Jonssen

Granola
For energien og et hurtigt gensyn med venner, eller et frokostmøde. Det fungerer Granola bare perfekt til. Jeg elsker bare, når noget er gennemført i sin stil, uden at forsøge at følge med en eller anden tendens stilmæssigt.

Granola på Værnedamsvej
Hos Granola på Værnedamsvej er indretningen i en klasse for sig selv. Foto: Lars Degnbol

Acasia
For nytænkning og æstetisk og sund vegansk mad. Da jeg kom til Danmark, var vegansk noget man vendte øjne af, men vi er bare cirka 10 år bagud, og nu er det så endelig blevet tilgængeligt at vælge noget lækkert grønt til, for selvom jeg ikke er hverken vegetar eller veganer, så er det bare mijømæssigt ansvarligt, og min krop har det bare bedre, når jeg spiser hovedsageligt grønt, så det er rart med nogle gode steder, hvor man lige kan stoppe ind og spise en salat, når man er på vej fra et møde til et andet.

Powerhouse Frederiksberg
Yoga er min måde at stresse af på, og jeg er begejstret for reformer pilates og TRX her.

Cisterne i Søndermarken

Cisternerne har i særdeleshed begejstret mig, fordi det taler til alle sanserne, og så elsker jeg mystikken i det underjordiske rum, genialt.

Raw 42
Jeg er ikke glad for centre. De gør mig trist og stresset, men jeg gemmer mig af og til nogle timer med magasiner ved vinduet i Raw42, hvis jeg har lidt ventetid.

Fillo Boutique
Fineste undertøjsbutik, og jeg har lyst til det hele.

Sans Souci
En klassiker som jeg tager min familie med hen på en gang årligt. Det er en tradition, vi ynder.

Haveselskabets Have
Jeg elsker bistaderne, rosenhaven og de mange små oaser her, Jeg kan dvæle over biernes formidable samarbejde meget længe, og jeg gør det ofte på de tidspunkter af året, hvor det er relevant. Bier er eminente rollemodeller for os mennesker i forholdt til at samarbejde. Hold da op en skaberkraft.

I blame Lulu
Jeg elsker idéen om genbrug af tøj, og jeg er særligt begejstret for damerne, der har åbnet endnu en afdeling her på Frederiksberg. De har nemlig rigtig god smag, og man får altid god service, om man køber eller sælger sine luksusvarer hos dem. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg elsker kvalitet, så at kunne kombinere den med bæredygtighed er for mig den ultimative måde at handle på.

Fu wa
Særdeles sublim og upræntiøs dim sum, men sig det helst ikke til nogen.

Møstings Hus
Her har jeg valgt at afvikle flere kulturelle events med fokus på selvudvikling og kreative input til byen. Jeg nyder at sætte mig og arbejde uforstyrret i deres skriverum på 1.sal. Det er som at være hensat til en anden tid, og min kreativitet blomstrer nærmest ubetinget, hver gang jeg træder ind i det hus. Det står mit hjerte meget nær.

Black
God smag på alle måder, og skønne dufte.

Frederiksberg-karmaman-vin
Karmaman byder på en imponerende vinsamling. Foto: Anders Reinholdt Jonssen

Karmaman
En kreativ løsning for et hood som vores. Konceptet et godt tænkt madmæssigt for hele familien, og så er belysningen god, den skaber hygge.

Aesop
”I´m Aesop family”, siger de, når jeg kommer forbi. Jeg elsker alt ved dette koncept, Få brands har formået at opfylde æstetiske behov, som de gør, og deres butikker er fint indrettet. Duftene forførende, og mit hjem dufter for det meste altid lidt af et af deres jordelementer.

Soulland
Bare cool og gennemført univers. Jeg er vild med Silas’ kunstneriske ånd, og flere gange beklaget mig over, at hans designs ikke laves ned i min størrelse, så overvej nu at få lavet den genganger af en flannel bondeskjorte til kvinder, okay?

Shop Dora
God inspiration og mange nice to have-ting, som jeg er en sucker for. Generelt er jeg ikke til pynteting, men her finder jeg altid en parfume-flakon eller en bonbonniere, som jeg har svært ved at leve uden. Og så køber jeg mange gaver til venner og familie her.

Frederiksberg Loppemarked
En af de eneste reelle rutiner jeg rent faktisk formår at praktisere I sommermånederne. Det bedste fund jeg har gjort var, da jeg fandt den lyserøde konkylie-suppeterrin af Griegst, som jeg fik til en overordentlig fair pris, hos en sød gammel dame, som synes, den var usmagelig og bare var glad for at slippe af med den. Så smuk kan bæredygtighed være. Jeg er god til at spotte den slags, men man skal være tidligt på færde for at lave de gode fund.

Betty Nansen teatret
Jeg elsker teatret, og heldigvis ligger det på hyggelige Frederiksberg Alle, som, når man kniber øjnene sammen, minder en lille bitte smule om en vis allé i Paris.

Trendsætter Cathrin Christensen guider til de fedeste steder på Frederiksberg
Cathrin Christensen elsker det gamle radiohus. Foto: Sun Hee Engelstoft

Radiohuset
En særegen ro indtræffer, når jeg bevæger mig rundt i dette formidable funkis univers, og så er historien bag Vilhelm Lauritzens pionérarbejde jo helt enestående for sin tid. Jeg værdsætter virkelig, at vi værner om den slags nordiske arkitekturbegavelser.

Hvis du vil følge Cathrin Christensen og hendes nuværende arbejde, så kan du gøre det via linket her til hendes LinkedIn-profil.