2019 byder på lidt af hvert, når det gælder nye tendenser inden for madlavning. Så læs med her, hvis du fortsat vil kalde dig foodie eller connaisseur ud i madlavning.

Du er helt med på beatet, hvis din madlavning går i sort. Og du skal ikke skamme dig over at fotografere din mad og dele den på sociale medier. Eller koge videre på madresterne fra i går. Og så kan du overveje at opdatere dit køkken med en damp-ovn og hvidevarer, du kan tale til.

I hvert fald, hvis man tager et kig i krystalkuglen.

WeFRB har taget et kig på, hvad det nye år bringer, når det gælder vores madvaner. Bliv klar til 2019 med denne appetitlige trendguide!

Maden skal pirre alle sanser

Øjne, næse, ører, smagsløg og tunge. Din mad skal tale til flest mulige sanser på én gang, hvis du vil forvandle en simpel ret til en gourmetoplevelse.

Især præsentationen har stor betydning for helhedsoplevelsen af måltidet.

”Vi spiser først med vores øjne. Det sætter forventningen til, hvad vi skal smage på. Den forventning styrer en del af selve smagsoplevelsen, når vi så faktisk putter noget i vores mund. Mad, der er tilberedt og anrettet på en smuk måde, smager bedre.”

Sådan lyder det fra Charles Spence, som er verdens førende ekspert inden for sensorisk videnskab og professor i eksperimentel psykologi ved Oxford University.

Insta-worthy mad

I takt med at vi går mere og mere op i, hvad vi propper i munden, er maden også blevet et statussymbol. Særligt på sociale medier som Instagram handler det i høj grad om at brande os selv gennem den mad, vi spiser. Både når vi spiser ude, men også det, vi tilbereder derhjemme.

Sofia Andreasson, der er trendekspert hos AEG, forklarer:

”For 20 år siden brugte vi tøjmærker til at vise, hvem vi var. I dag bruger vi i lige så høj grad mad til at udtrykke vores identitet. Hvad der er på din tallerken, og hvor og med hvem du spiser den, viser, hvem du er. Din mad viser, om du går op i sundhed, om du har penge, og om du har tid og overskud til at lave din mad fra bunden”.

Du behøver altså ikke længere skamme dig over at tage telefonen op af lommen, når din mad bliver serveret. Men læg den hurtigt væk igen og nyd måltidet og selskabet!

Farv maden sort

Nej. Du skal ikke til at brænde maden på. Men sort er en klassiker i garderoben, og vil nu også til at være det på din tallerken.

Måske har du allerede spottet trenden på Instagram, hvor sort is, sort brød eller sort pasta er begyndt at dukke op.

Hemmeligheden bag er ligetil: Du kan farve eller pynte din mad og desserter med f. eks. kul, aske eller blæk. Det kan give et visuelt smukt udtryk og bidrage til en helt anden smagsoplevelse.

Men husk lige at spørge Google eller din købmand, inden du dypper dine pommes i blækhuset og drysser kul over regnbueisen.

Udnyt råvarerne

2018 var året, hvor vi for alvor begyndte at mindske vores madspild. Og det kommer heldigvis til at fortsætte i det nye år.

Forhåbentligt er det ikke bare en trend, men en permanent del af vores bevidsthed. Vi skal blive bedre til ikke bare at smide råvarer eller rester fra aftensmaden ud.

På Frederiksberg er vi foran, når det gælder mindre madspild, fordi Danmarks første madspilds-butik åbnede her i sommeren 2018. Læs her, hvor du finder den.

Samtidig gjorde politikerne det i 2018 lovligt at tjene penge på at lave aftensmad til naboen – uden at du behøver betale skat af de penge, du tjener på bolognese og frikadeller.

Få din egen personlige kok

Ja, det ville være lækkert, hvis en anden stod for aftensmaden hver aften. Desværre er det efterhånden kun Dronningen, der nyder den luksus.

Heldigvis kan du komme tæt på med nye ’Smart-køkkener’. De er så intelligente, at du nærmest ikke behøver at røre en finger. Du skal bare tale til ovnen eller køleskabet.

Du kan for eksempel sige: “Rare”, “medium” eller “well done” til din ovn, og så serverer den oksestegen, ligesom du bedst kan lide den. Samtidig bliver maden tilberedt til perfektion. Og skulle det alligevel gå galt, er det i hvert fald ikke din skyld.

Det udtales “su vit”

De professionelle kokke har længe brugt teknikken, og danskerne begynder nu også for alvor at tage sous vide-teknikken til sig.

Det er fransk og betyder ’under vakuum’. Det er en madlavningsteknik, hvor maden vakuumpakkes i poser, som efterfølgende koges i en gryde med vand eller dampes i ovnen ved en præcis og konstant temperatur.

Fordelen er, at uanset hvad du tilbereder, opnår du en ensartethed, og du risikerer ikke, at din mad bliver overtilberedt eller tør. Samtidig intensiveres smagen af din mad, fordi al saft og kraft bliver i vakuumposen. Så hvis du skal have ny ovn, kan du med fordel kigge efter dem med dampfunktion.

Som en ekstra bonus bliver din mad også en like-magnet på Instagram, fordi den bevarer farven, når du tilbereder med sous vide.