Svesker er et superfood på linje med både chiafrø, gojibær og broccoli. Den skønne sveske er nemlig spækket med gode næringsstoffer og kan give et boost til din mad i hverdagen. Her får du forklaringen på, hvorfor svesker er så sunde. Og så får du også et par lækre opskrifter med svesker.

Masser af fiber. Ingen fedt. Og mange gode mineraler og vitaminer. Svesker er et hidtil overset superfood.

“Svesker indeholder en masse gode ting for kroppen. Og så er de jo super lækre. Hvis man er en af dem, der har lidt svært ved at få nok frugt og grønt, kan svesker være en super genvej til at booste kroppen”, lyder det fra Sunsweet Danmark.

Faktisk er svesker så sunde, at bare tre svesker om dagen svarer til at spise et af de seks stykker frugt eller grønt dagligt. Derudover har svesker et højt fiberindhold. De stiller din trang til andre søde sager. Svesker indeholder ingen tilsat sukker og er fedt- og saltfrie, og så har svesker et højt indhold af både kalium og vitamin K, og er en kilde til magnesium.

Her får du et par opskrifter med svesker. De er nemlig lækre i smoothies og som snack. Og trænger du til flere opskrifter med de søde svesker, så er der endnu mere inspiration i Sunsweets opskrifts-univers.

Opskrift: Smoothie med svesker

svesker superfood
Foto: Sunsweet

Ingredienser:
¼ liter juice fx. æblejuice
¼ liter frosne bær (f.eks. skovbær eller blåbær)
150 g græsk yoghurt
1-2 spsk sukker
8-10 Sunsweet svesker

Fremgangsmåde:
Findel alle ingredienserne i en blender til en cremet smoothie

LÆS OGSÅ: Bliv en stjerne i det mexicanske køkken: Opskrifter på salsaer og streetfood

Opskrift: Focaccia med løg og marinerede svesker

svesker superfood
Foto: Sunsweet

Ingredienser:
Marinerede svesker:
6 spsk. rødvinseddike
1-2 spsk. brun farin
1 spsk. olivenolie
1-2 spsk. chilipulver
Salt
200 g Sunsweet svesker
3 forårsløg

Dej:
250 g mel
1 tsk. salt
25 g gær
1 tsk. sukker
2 spsk. olivenolie
125-175 ml lunkent vand

Topping:
1 løg
2 spsk. olivenolie
1-2 tsk. hakket rosmarin
Salt og friskkværnet peber
30 g valnødder
300 g fontina i skiver (raclette kan også bruges)

Desuden:
1 lille radicchiosalat

Fremgangsmåde:
Marinade: Kog eddike, farin, olivenolie og chilipulver. Smag til med salt, og hæld marinaden over sveskerne. Stil den til side.
Dej: Bland mel og salt. Opløs gær og sukker i 125 ml vand. Lav et hul i midten af melet, og hæld gæropløsningen i. Ælt dejen sammen med lidt mere mel. Dæk dejen til, og lad den hæve et lunt sted i ca. 10 minutter. Tilsæt olivenolie, og ælt dejen igen, til den er glat. Dæk dejen til, og lad den efterhæve i 30-45 minutter.
Topping: Pil løget, og skær det i tynde ringe. Varm 1 spsk. olivenolie på en pande, og svits løgringene, til de bliver bløde. Lad rosmarinen svitse med et øjeblik. Krydr med lidt salt og masser af peber.
Ælt dejen igennem, og del den i seks stykker. Rul dejen ud til flade boller på et meldrysset bord. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir. Stik bollerne med en gaffel, og pensl dem med den overskydende olivenolie. Fordel løgringene på bollerne. Hak valnødderne, fordel dem på bollerne, og dæk med osteskiver. Bag focacciabollerne i en forvarmet ovn ved 200-220° C (varmluft 180-200° C) i 15-20 minutter.
Rens forårsløgene, og skær dem i fine ringe. Lun sveskerne i marinaden, og tilsæt forårsløg. Skyl radicchiobladene, dup dem tørre, og skær dem i strimler. Fordel salaten på focacciabollerne, og læg de marinerede svesker ovenpå. Servér straks.