Et hyggeligt familieritual og en tilfældighed i London tilsat ydmyghed, økologi og humor. Det her er historien om et af de største skønhedsiværksættereventyr på Frederiksberg. Og bag det hele står Stella Nisreen Kanaan, der begyndte med at hijacke kunder på Fisketorvet for 17 år siden. I dag har hun 22 ansatte og den 4 etagers stor skønhedsklinik Beauty Avenue med venteliste på Forhåbningsholms Allé.

Der hersker en helt særlig ro her i hvert et rum hos Beauty Avenue på Forhåbningsholms Allé, hvor Stella Nisreen Kanaans beautydrøm er gået i opfyldelse – og hele tiden når nye højder. Salonen er holdt i støvede farver i stedet for en klassisk, klinisk hvid, og indretningen er inspireret af Stellas palæstinensiske rødder og interiøret hos familiemedlemmerne i Marokko og Syrien.

Her voksede hun op med hårfjerning som et hyggeligt ritual blandt kvinderne i sin palæstinensiske familie. En såkaldt sugaring, som er en blanding af sukker, vand og citron, der smøres på huden og trækker hårene ud med roden, når den hives af.

“Så langt jeg kan huske tilbage, var duften af karamel, når jeg kom hjem fra skole, tegn på, at det var hårfjerningsdag! En rigtig hyggestund med familien, hvor kvinderne samledes for at fjerne hår, og vi børn fik noget af karamelblandingen på en ske som snack,” husker Stella Nisreen Kanaan.

“Min mormor var simpelthen så god til at bikse den her sukkermasse sammen, og jeg husker tydeligt den dag, hun endelig sagde, at nu var jeg gammel nok til at få fjernet hår. Jeg var 12 år og lykkelig for, at jeg nu kunne tage del i det hyggelige ritual.”

Tilsæt Londonsk aha-oplevelse = Stella som selvstændig sugaring mama

Flere år efter tog Stella Nisreen Kanaan uddannelsen, der nærmest var skæbnebestemt for hende: Hun uddannede sig til kosmetolog i London. Her havde hun en veninde, der altid besøgte de dyreste og mest fancy skønhedsetablissementer i den engelske hovedstad, men den dag, Stella gav hende en hårfjerningsbehandling som et hyggeligt venindeprojekt derhjemme, faldt veninden nærmest bagover af ren begejstring.

“Hun sagde, at det var den bedste hårfjerning, hun nogensinde havde oplevet – og hun kom altså normalt kun i de allerfineste saloner. Hun udbrød bare: ‘MY GOD! Hvorfor lever du ikke af det her?!’. Det var lige der i det øjeblik for 20 år siden, jeg tænkte, det godt kunne være, jeg skulle være selvstændig kosmetolog”, fortæller Stella Nisreen Kanaan.

Jeg falder næsten bagover. 20 år? Hvor gammel ER du,” får jeg spurgt lidt for direkte. Men Stella lyser op i et smil. Hun er 40 år. Det er nu endnu tydeligere for mig, at jeg her har at gøre med en kosmetolog, der ved en ting eller to om hudpleje og skønhedsbehandlinger.

Det er lidt som at tale med en kær veninde i hendes dagligstue, og Stella Nisreen Kanaan har da også selv indrettet Beauty Avenue med genbrugstræ og LED-belysning.

Stella Nisreen Kanaan Beauty Avenue
Foto: Anders Reinholdt Jonssen

Tre år efter London-eventyret – for 17 år siden, åbnede hun så sin første salon på 26 kvadratmeter i shoppingcenteret, Fisketorvet, mens hun arbejdede som pædagog i en vuggestue. Men da var der dog endnu langt til succes. Den lå nemlig helt gemt væk fra hovedstrøgene. En udfordring, kosmetologen tog med oprejst, velfugtet pande.

“Der var ingen, der kom ind i min lille, skjulte salon, så hver eneste dag travede jeg op og ned ad gangene og delte 200 brochurer ud, mens jeg fortalte om mit arbejde: ‘Hej, jeg hedder Stella. Jeg har en salon lige her omme, hvor jeg laver skønhedsbehandlinger’. Og jeg talte med præcis 200 mennesker dagligt, for jeg lavede en bunke med 200 brochurer hver dag, og jeg stoppede ikke, før de alle sammen var delt ud til nogen, jeg havde talt med,” fortæller Stella Nisreen Kanaan.

“Så fik jeg hevet nogle med ind – flere spurgte ‘har du tid lige nu?’ –og de kommer stadig i dag. Ligesom deres veninder, døtre og en masse andre. De kommer især, fordi de får det anbefalet, og fordi de godt kan lide den bæredygtige tankegang og behandlinger, hvor der bliver brugt færre syntetiske ingredienser.”

Bæredygtighed og hensyn til miljøet betyder nemlig lige så meget som gode behandlinger for Stella.

“Forleden drak jeg en juice på en café her i nærheden. Da jeg ville af med min plastikkop, spurgte jeg personalet, hvor jeg skulle smide den ud. Det viste sig, at de ikke sorterede plastikaffald. Derfor tog jeg den med til Beauty Avenue, for så vidste jeg, den ville blive genanvendt. Her sorterer vi alt og går meget op i bæredygtighed,” fortæller hun.

“Tænk, hvis alle virksomheder på Frederiksberg tænkte i bæredygtighed. Det ville gøre en enorm forskel for miljøet, hvis de blot sorterede plastik for sig,” siger Stella Nisreen Kanaan, mens hun skænker en kop dampende varm te til os.

Kun fair trade og økologisk vat på Stellas hylder

Stellas ansatte bliver uddannet og instrueret i at sortere affaldet, ligesom de mange behandlinger, du kan få i salonen, alle bliver lavet med økologiske produkter og fokus på bæredygtighed.

Det betyder blandt andet, at den “voks”, der bruges til at fjerne hår med sugaring-metoden, ikke blot er lavet på naturlige produkter som sukker og citron, men at Stella Nisreen Kanaan sørger for, at alle produkter er produceret under ordentlige vilkår og testet og certificeret af en tredjepart med omtanke for både miljøet og producenten.

“Da jeg begyndte som selvstændig for 17 år siden, gik det pludselig op for mig, hvad denne branche udsætter miljøet og vores helbred for. Men når klinikker begynder at kræve økologi, giver det bedre vilkår, og jeg håber, vi i Beauty Avenue er med til at sætte et eksempel og inspirere andre. Jeg vil gerne vide, at de kvinder, der har stået i bomuldsmarken for at vi kan få vores vatrondeller, har ordentlige arbejdsvilkår,” fortæller Stella Nisreen Kanaan og fortsætter:

“Alt, vi gør, er med en tanke på bæredygtighed, og mine ansatte bliver også bedre og bedre til at fortsætte affaldssorteringen derhjemme og ikke kun her, hvor de arbejder i en bæredygtig salon,” smiler hun.

Beauty Avenue, fire etager, bæredygtig salon, bæredygtighed, grøn klinik, skønhedsklinik
Foto: Anders Reinholdt Jonssen

Beauty Avenue har netop modtaget en ny certificering som grøn klinik, og det er tydeligt for Stella Nisreen Kanaan, at det betyder mere og mere for kunderne at kunne komme i en skønhedssalon, hvor du ikke skal tænke over, om din spray tan indeholder skadelige kemikalier eller neglelakflakonerne ikke bliver genanvendt.

“Der er sket rigtig meget, siden jeg begyndte som kosmetolog for 17 år siden. Folk vil for eksempel ikke længere have plastikkugler i deres scrubs, og de tænker mere over, hvordan de påvirker miljøet og deres sundhed. De vil ikke længere finde sig i alt. Jeg kalder det for ‘den nye oplysningstid’ – og jeg er meget begejstret for udviklingen.”