Hvordan steger man den helt perfekte and til Mortens aften? Og hvorfor er det nu lige, vi gør det? Her får du forklaringen på, hvorfor vi fejrer Mortens aften samt en opskrift på en langtidsstegt, klassisk andesteg.

En sprød, saftig andesteg på middagsbordet. Det er en tradition den 10. november, også kaldet Mortens aften. Men i virkeligheden fejrer vi en Martin, ikke en Morten. Derfor synes vi nu alligevel, du skal prøve vores opskrift på andesteg herunder, når du har læst, hvorfor vi egentlig fejrer denne dag.

Mortens aften spiser mange and eller gås for at mindes den kristne Martin, som var biskop af Tours i 300-tallet. Det vil sige: Martin gemte sig faktisk, fordi han gerne ville undgå at blive biskop. Han boede i et kloster og var meget populær for sin tro og hjælpsomhed, men han ville ikke være biskop, da befolkningen i Tours foreslog det som belønning, og derfor skjulte han sig.

Uheldigvis havde han valgt et gemmested blandt en flok gæs. De skræppede op og afslørede dermed, hvor Martin var – og blev på den måde skyld i, at Martin blev biskop mod sin vilje.

Som hævn besluttede Martin, at man hvert år på den dato skulle spise mindst en gås. I Danmark fik Martin Biskop navnet Morten Bisp, da historien kom på tryk på dansk i 1500-tallet. Her var det dog sværere og dyrere at få fat i gæs, og derfor er det ofte andesteg, der spises på Mortens aften.

Læs også: Opskrift: Hjemmelavede hveder

Opskrift: Langtidsstegt, klassisk andesteg til Mortens aften

Du skal i gang i god tid, da denne opskrift kræver, at du steger din and i seks timer.

Ingredienser:

  • En stor, hel and (3-4 kilo)
  • Svesker
  • Æbler
  • Groft salt

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 125 grader, og skær dine æbler i tern eller små både.

Fyld æbler og svesker i din and, og gnid den ind i groft salt.

Sæt anden i ovnen, gerne på en rist, det giver ekstra sprødhed. Sørg for at sætte et fad eller en bradepande under til at opfange skyen (fedt og væske fra din andesteg). Anden skal have brystet nedad.

Kig til din andesteg jævnligt, så du har styr på den. Pensl eventuelt med skyen, så anden ikke bliver tør.

Efter fire timer vender du anden om og giver den to timer til, stadig ved 125 grader. Tiden afhænger naturligvis af størrelsen.

Tip! Vil du prøve noget anderledes, så fyld din and med appelsin eller blommer.

 

Gem skyen fra anden, den kan bruges til brun sovs:

Sorter fedtet fra. Put smør i en gryde og bag op med mel. Tilsæt stegesky og pisk, til du rammer den ønskede konsistens. Tilsæt koldt vand og smag til med salt og peber. Eventuelt et skvæt fløde.

 

Kilder: Kristendom.dk