Vi har mødt den professionelle vinekspert Christian Thorsholt Jacobsen, der er sommelier og medejer af to succesfulde Frederiksberg-restauranter.

Vi er så heldige, at en af verdens dygtigste sommelierer, Christian Thorsholt Jacobsen, huserer lige her på Frederiksberg, nærmere bestemt i restauranterne Mêlée og særligt Anarki. Derfor har vi fået ham til at afsløre, hvordan vi almindeligt dødelige kan få god vin både i supermarkedet, og når vi er ude at spise.

Christian Thorsholt Jacobsen er nemlig en vaskeægte ekspert. Både fordi han er vokset op i restaurationsbranchen, og – primært – fordi han har gjort en dyd ud af at uddanne sig i vin. Efter et sommelierkursus i København har han holdt sig opdateret. Han læser stadig en masse om vin, udforsker nye områder på sine ferier, konkurrerer og blindsmager sig frem. Det er en evig uddannelse at holde sig skarp og informeret.

“Vinen har fyldt rigtig meget for mig de sidste 10 år – på alle leder og kanter og i ind- og udland. Som uddannet sommelier begynder man meget hurtigt at beskæftige sig med de samme vine igen og igen, når man arbejder, og når man ikke bliver eksponeret for noget nyt, så går ens viden i stå,” forklarer Christian Thorsholt Jacobsen.

Han stiller op i sommelierkonkurrencer for at undgå stagnering og tvinge sig selv til at læse om nye vinområder og smage vin, han ikke kender, så han ikke virker blank, når han står foran en konkurrent.

Interview med sommelier Christian Thorsholt Jacobsen
Foto: Anarki

“Jeg er et konkurrencemenneske, og jeg vil også gerne holde hjernen i gang og udvide min horisont. Det er jeg utroligt glad for, jeg gør, for der er mange, der finder ud af, hvilket område de kan lide – for eksempel bourgogne eller champagne – og så bliver de der. Men jo mere jeg afsøger kroge i verden, hvor der kan dyrkes vin, jo mere finder jeg ud af, at der er kvalitet og spændende vindbønder alle steder.”

Men hvorfor er det, vin er så spændende?

“Det er selvfølgelig spændende, at det er en berusende drik, men vin kan noget, som hverken øl, spiritus eller cocktails kan. Det er sådan et sammensurium af kultur og forfinelse af en bestemt råvare. Når vi taler om ølbrygning, blander man en masse forskellige ting, men med vin er det én drue, som giver forskellige udtryk afhængigt af arten og hvor i verden, den er dyrket,” fortæller Christian Thorsholt Jacobsen.

Læs også: Lokal livsstilsbutik satser på kunstnere fra nærområdet og upcoming designere

Øv dig i at smage en masse vin

Christian Thorsholt Jacobsen beskæftiger sig altså professionelt med vin både i sommelierkonkurrencer og i de to restauranter Mêlée og Anarki, som han ejer sammen med tre andre. Her står han for vinen i Anarki på Vodroffsvej, mens kollegaen Dan er sommelier i Mêlée.

Anarkis indretning. Sommelier Christian Thorsholt Jacobsen
Foto: Anarki

Selv om restauranterne har mange lokale stamgæster fra området, er de også blevet destinationsrestauranter for de gastrointeresserede, og det skyldes blandt andet Anarkis spændende vinkort, fortæller Christian Thorsholt Jacobsen:

“Folk, der går op i vin vil hellere drikke den her fremfor andre steder i byen. Sådan er det på begge restauranter, og sådan har det alle dage været. Man kan gøre det på mange måder: Man kan splashe på unikke, spændende vine, eller man kan tage det helt stille og roligt, hvor det er simpelt og godt. Vi har og kan det hele.”

Det er Christian Thorsholt Jacobsen, der vælger vin til Anarki, mens kollegaen Dan vælger til Mêlée. De to har dog for det meste fælles smag og sammenligner ofte. De kigger sig dog løbende om efter nye, særlige vine, så kartoteket over vinimportører er stort, og de er ikke stamkunder.

“Jeg går op i kvaliteten af vinen. Så er det ligemeget, om den er fra Frankrig, Sydafrika eller hvor den er fra.”

Vinkælderen hos Anarki. Sommelier Christian Thorsholt Jacobsen
Foto: Anarki

Læs også: Mathilde Norholt: Frederiksberg er min velkendte og højt elskede baglomme

Anarki og Mêlée er også begyndt at lagre vine for selv at modne dem, så de bliver endnu bedre. De kører en palle eller to til et fjernlager i Sorø en gang om året.

“Vi har mange vine, der er fem, 10 eller 15 år gamle og rigtig spændende at drikke, når de har fået lidt flaskelagring, så for at vi kan blive ved med at gøre det, må vi lægge til side selv. Det er den bedste måde at sikre, at vi kan tilbyde spændende, modne vine på sigt uden det bliver for bekosteligt for dig som gæst,” fortæller Christian Thorsholt Jacobsen.

Derfor er sommelieren selvfølgelig den perfekte at spørge, hvordan man sørger for at få fat i den bedste vin – også til pengene.

“Jeg synes, du skal have ro i maven og spørge ejeren, vintjeneren, sommelieren eller hvem der nu har stået for vinindkøbet på restauranten. Der er nemlig nogle dygtige mennesker, der har taget nogle valg om, hvilke vine der er, og det er ikke altid, at den, du tænker er mest oplagt, er den mest spændende eller den med mest kvalitet for pengene. Jeg kan jo godt sige, at rød bourgogne altid smager godt, men spørg, og fortæl, hvilket udtryk du godt kan lide,” forklarer Christian Thorsholt Jacobsen og fortsætter:

Christian Thorsholt Jacobsen sommelier på Anarki. Guide til vin.
Foto: Anarki

“Det kan være svært at vide, men øv dig i det ved at skrive ned, når du får noget, du godt kan lide. Hvilken drue er det? Hvad smager den af? Så er det nemmere, næste gang du skal guides, fordi der er noget at gå ud fra. Så kan det være, du smager en græsk hvidvin, du kan lide, og så har du et større repertoire til næste gang. På et tidspunkt har du fundet ud af, hvor din smag er henne, men det kræver altså, at du smager nogle vine for at skabe dig det ordforråd. Det er det bedste, du kan gøre: Øve dig.”

Læs også: Too Good To Go udvider: Ny butik med overskudsmad er åbnet på Frederiksberg

Tre hurtige til Christian Thorsholt Jacobsen

Passer rygtet om, at menukortets andenbilligste vin altid er bedst til prisen?

“Det har jeg aldrig hørt før. Det kommer an på, hvordan folk prissætter, men sådan er det ikke i vores restauranter.”

Kan man købe en god supermarkedsvin for under 100 kroner?

“Ja! Faktisk vil jeg vove at påstå, at hvis man vil have value for money, får man det i højere grad i supermarkedet end hos vindhandlen, når det er under 100 kroner. Ikke så meget over, hvis du spørger mig. Det er i den lave prisklasse, de er gode, fordi supermarkederne kan presse producenterne på priserne, når de køber så meget mere ad gangen, end en vinhandel gør.”

Hvad er din egen yndlingsvin?

“Det skifter hver dag. Der er mange up and coming områder med sindssyg høj kvalitet, hvor prisen ikke er fulgt med endnu. Slovenien, Ungarn, udkanten af Italien og Spanien. Der kigger jeg meget lige nu, fordi der sker en masse. Jeg har ingen yndlingsvin, men der er ting, jeg altid går tilbage til. Her i sommermånederne er det kold, tør, tysk Riesling. Når efteråret kommer, vil jeg drikke meget rødvin fra Piemonte og Barolo.”