Tilbage i 2011 vandt hun en Reumert for årets hovedrolle med sin præstation som Dr. Goebbels i den politiske forestilling HITLER ON THE ROOF. Efter flere runder med forestillingen i udlandet vender Ina-Miriam Rosenbaum nu tilbage i en genopsætning af stykket. Og den er mere aktuel og vigtig end nogensinde før, når man skuer ud over de politiske verdensbilleder. Sådan lyder det fra både Ina-Miriam Rosenbaum og Rhea Leman, der har skrevet og instrueret teaterstykket.

Året er 2018. Goebbels sidder i sin sønderbombede førerbunker og sender propaganda ud til hele verden via sit radioprogram “Kunst, Kultur og Kommunikation.” Ind træder Tysklands mest anerkendte filminstruktør i 1930’erne, Leni Riefenstahl, og de to kaster sig ud i et dramatisk opgør om ansvar og selvcensur. Forestillingen kredser om de centrale spørgsmål: “Hvordan kunne det ske?” og “Kan det ske igen?”.

Hvis Goebbels før og under 2. verdenskrig var i stand til at forblænde og manipulere et helt folk med værdikamp og kultur i hånden, kan det så ske igen i vores verden, hvor begreber som ytringsfrihed, selvcensur, værdikamp og fremmedhad har floreret med løs hånd de seneste år?

”Da vi tilbage for syv år siden lavede forestillingen for første gang, skuede vi bagud i tiden mod holocaust. I dag kigger jeg ind i nutiden. Alting er blevet meget mere alvorligt siden. Vi taler om aktuelle emner som propaganda, fake news, Trump og vores egne politikere. Det er skræmmende”, fortæller 58-årige Ina-Miriam Rosenbaum.

Det er mandag. Og midt på en solbeskinnet forårseftermiddag, hvor det er svært ikke at være forblændet af et skønt vejr, møder weFRB både Ina-Miriam Rosenbaum og Rhea Leman over en kop kaffe til en snak om stykket.

”Jeg har lige været i USA. Folk er bange. Folk er virkelig bange. De er bange for demokratiet. Hvad er det, der kan ske? Når vi anskuer forestillingen, kan vi ikke længere bare sige, det er fortid. Det er en del af nutiden. Vi må ikke falde i søvn, vi skal gøre noget”, siger instruktør og manuskriptforfatter Rhea Leman med en alvorlig mine.

For selvom HITLER ON THE ROOF er fyldt med masser af humor, så er det nogle alvorlige politiske budskaber, der er det centrale element i forestillingen.

”Jeg tror ikke på, at teater kan revolutionere verden. Men den her forestilling har en stor virkning på publikum. Og kan jeg få lov til at kommunikere omkring nogle af de alvorlige ting, der sker i verden, så folk går hjem og taler og diskuterer lidt omkring det, så er jeg meget tilfreds”, siger Ina-Miriam Rosenbaum.

”Det er jo, når man holder mund, at det først bliver farligt. Goebbels har altid sagt, at kultur betyder meget. Kultur er magt. Det samler folk. Og nu gør vi det samme, som Goebbels sagde, vi skulle gøre”, siger Rhea Leman.

I sin tid blev stykket skabt, fordi der var en hadsk tone i debatten omkring integrationen i Danmark. Men i dag betyder den altså noget helt andet og meget mere vigtigt.

”Tilbage i 2011 var vi meget mere forsigtige med forestillingen. Det var risky business at komme på banen med noget så kontroversielt, så vi var lidt høflige omkring det. Men det er kastet overbords denne gang”, siger Rhea Leman.

”Ja, der skal andre ting til end høflighed i dag for at trænge igennem, smiler Ina-Miriam Rosenbaum med en vis alvorlighed.

Selvom Ina-Miriam Rosenbaum har spillet rollen som Dr. Goebbels rigtig mange gange, er der stadig elementer i stykket, der er krævende for den prisbelønnede skuespiller.

Jeg har været gennem en lang proces med den her rolle. I sin tid var det ikke det nemmeste at “gå ind i manden” og finde noget at forsvare hos ham. Det har været en lang proces for mig. Jeg er eksempelvis stadig meget lang tid om at tage mit kostume på og på den måde blive til Goebbels. Det er jeg ikke vild med, men når jeg er der, så er han der også. Men det er faktisk en overvindelse at spille ham hver gang. Det kræver både et psykisk og fysisk overskud”, fortæller Ina-Miriam Rosenbaum.

HITLER ON THE ROOF spiller fra den 18. maj til 2. juni på Teatret ved Sorte Hest og er også en del af CPH STAGE.

Fakta

Siden 2011 er Rhea Lemans skuespil om Joseph Goebbels blevet opført i Frankrig og flere forskellige steder i Norge. Sidste sommer blev det med stor publikum- og pressesucces produceret og opført i en amerikansk udgave i Chicago og er lige nu på vej til New York City.

Ina-Miriam Rosenbaum fik tildelt en Reumert i 2011 for bedste kvindelige hovedrolle for sin fremragende præstation som Dr. Goebbels, og man har nu igen chancen for at opleve hendes prisvindende fremstilling af Goebbels på Teatret ved Sorte Hest. Søren Bang Jensen ses i rollen som den kvindelige filminstruktør Leni Riefenstahl og Rhea Leman står igen for manuskript og iscenesættelse.

Du kan læse mere om forestillingen og finde billetter via linket her.