Hvorfor hedder det Frederiksberg? Du ved måske, at det har noget at gøre med Frederiksberg Slot, men der er meget mere til historien bag navnet.

Frederiksberg blev en selvstændig kommune i 1857, men vi skal helt tilbage til 1500-tallet for at svare på spørgmålet: “Hvorfor hedder det Frederiksberg?”. Vores historie begynder på Amager i 1521.

Dengang indkaldte Kong Christian den 2. en gruppe hollandske bønder, helt nøjagtigt 163 familier, som efter ønske fra hans kone, dronning Elisabeth, skulle dyrke grøntsager på et område ved Store Magleby på Amager.

Dengang omfattede det, vi i dag kender som Frederiksberg, blandt andet den middelalderlige landsby Solbjerget (her har du forklaringen på navne som Solbjerg Plads og Fasanvej stations parentes, “Solbjerg station”), som menes at have ligget i den nuværende nordlige del af Frederiksberg Have.

Hvorfor hedder det Frederiksberg? solbjergvej skilt solbjerg kirke howitzvej retten domhuset
Foto: weFRB

Fra Solbjerget til Ny Amager – på grund af nogle hollændere

En del senere, i 1620, da Christian den 4. regerede, blev Solbjerg-området lavet til en såkaldt ladegård for Københavns Slot og Rosenborg (Københavns Slot er i dag revet ned, men stod der, hvor vi nu har Christiansborg). Her dyrkede man landbrug til de to slotte – grøntsager, som blev solgt videre til befolkningen – og lavede voldgrave for at forsvare hovedstaden.

Læs også: Frederiksbergs Bedste: Prisuddelingen, hvor du er med til at hylde Frederiksberg

31 år senere døde kongen, og det blev besluttet, at ladegården ikke kunne betale sig. Derfor blev området fæstet bort til 20 bønder, som var efterkommere af de førnævnte hollændere, og det blev døbt “Ny Hollænderby” eller Ny Amager, da det var der, bønderne kom fra. De etablerede deres gårde på begge sider af den gade, vi i dag kender som Allégade.

I 1654 oprettede man Frederiksberg Sogn. Kort efter købte Kong Frederik den 3. en af gårdene i området til sine døtre. Den blev dog overtaget af hans søn Frederik den 4., da døtrene var giftet bort.

Hvorfor hedder det Frederiksberg? hollændervej skilt allegade bænk skraldespand
Foto: weFRB

Hvorfor hedder det Frederiksberg?

I 1697 brændte meget af byen ned, hvilket blev startskuddet til, at bønderne fik inddraget deres jord og privilegier på Ny Amager – blandt andet fordi de ikke kunne betale deres skatter efter branden.

To år efter opførte Kong Frederik den 4. et sommerhus, han kunne tage til, når han ville væk fra hovedstadens stress og jag: Frederiksberg Slot. Det blev placeret øverst på bakken og fik navnet Friederichs Berg (Frederiks Bjerg).

Samtidig fik han nemlig anlagt parkerne Søndermarken og Frederiksberg Have i en stil inspireret af hans rejser til Frankrig og Italien, og i løbet af 1700-tallet blev den genopbyggede by til Frederiksberg – opkaldt efter slottet.

frederiksberg slot set fra pile alle
Foto: weFRB

Frederiksberg-Hvidovre landkommune og vejen til Frederiksbergs selvstændighed

I 1747 delte vi pastorat med Hvidovre. Det betød, at vi indtil 1858 var en del af Frederiksberg-Hvidovre landkommune. Derefter blev vi endelig selvstændige.

I de følgende år voksede Frederiksberg (og København), indtil området blev totalt omsluttet af hovedstaden i den spæde begyndelse af 1900-tallet. Men det kommer vi tilbage til.

Vokseværket begyndte så småt i 1765, da en række gårde blev bygget, efter de store hømarker var blevet bortauktioneret. I 1852 ophævede man så de regler, der gjorde det forbudt at opføre bygninger i mursten på området øst for Falkoner Allé, og så blev der ellers bygget løs især af villaer.

rådhustårnet set fra allegade cyklister
Foto: weFRB

Sådan blev Frederiksberg en selvejende landsby. Området var stadig præget af landbrug og landsteder opført af velhavende københavnere, der primært byggede omkring Allégade, Smallegade og Bredegade, som af mange også i dag ses som centrum.

En række små fabrikker indtog dog også området, og lige så stille steg befolkningstallet. I begyndelsen af 1800-tallet boede der omkring 1.200 mennesker, og i 1857 blev Frederiksberg en selvstændig kommune (med Ernst Emil Rosenørn, der har fået Rosenørns Allé opkaldt efter sig,  spidsen) gennem en lov, der blev vedtaget i Rigsdagen.

Læs også: Nu kan du være med til at bestemme, hvor Frederiksbergs nye træer skal stå

Så for at svare på “Hvorfor hedder det Frederiksberg?” kommer vi selvfølgelig til at nævne Frederiksberg Slot, men som du kan se, er der meget mere til historien bag navnet.

paradehuset haveselskabets have
Foto: weFRB

Læs også: Skjulte perler: Her er Frederiksbergs hemmelige park

 

Men vi skal længere tilbage … Hed Frederiksberg oprindeligt Tulehøj?

Går vi endnu længere tilbage, skulle det oprindelige navn have været Tulehøj. Det står der i “Dend kongelige Residents- og Stabel-Stad Kiøbenhavn historiske Beskrivelse”, som er skrevet i 1737 og beskriver København i 1443:

“Kiøbenhavns Grændser var da fra Tulleshøy til gammel Bohøy, Amager og Saltholm, og hvad der imellem laae”, skriver Frederik Rostgaard.

“Høj” kan have stået i stedet for “bjerg” og må henvise til området omkring Valby Bakke, mens “thul” er et gammelt ord for en slags troldmand. Inden for asatroen kalder man Odin for en gammel thul og bruger ordet til at beskrive en form for religiøs inspirator. Derfor kan man gætte på, at der har boet en thul på Valby Bakke.

 

Følg med her på weFRB, hvor vi vil fortsætte med at fortælle både nutidige og ældre historier fra området.

Kilder: Gyldendals Den Store Danske, Illustreret Tidende, Nationalmuseet, Frederiksberg Stadsarkiv