And eller flæskesteg? Og tør jeg nu lave risalamande? Valgene er mange. Og spørgsmålene store, når man for første gang skal holde jul hjemme på Frederiksberg for hele den sammenbragte pukkelryggede, der kommer både fra Frederiksberg og Jylland. Kom med hjem til jul hos 30-årige Malene og 33-årige Steffen på Frederiksvej.

Nu er vi blevet rigtig voksne, når vi selv står for at holde jul. Vores forældre synes også, det er så rart. Nu kan de endelig slappe af. I år har vi også givet dem adventsgaver i stedet for omvendt!

Malene og Steffen blev kærester i 2016. I 2018 flyttede de i en stor lejlighed sammen. Og i 2019 skal de hilse på den lille dreng, Malene bærer i maven.

“Ja, så der bliver næsten også nødt til at ske et eller andet i år 2020. Måske skal vi få os en hund,” griner Malene.

Inden skal parforholdet dog nå endnu en milepæl – og det er lige om lidt. For i år er første gang, parret skal være værter for årets julefejring, hvor begge familier mødes og holder juleaften i lejligheden på Frederiksvej.

Malene er i gang med at brodere et juletræstæppe. “Jeg kan jo ikke længere danse på bordene, nu hvor jeg er gravid, så jeg måtte få mig et vinterprojekt,” fortæller hun. Foto: Benedikte Brix
Foto: Benedikte Brix

“Det bliver så spændende. Vi skal forene to familieliv og finde ud af, hvordan vi vil lave vores egen jul, nu hvor vi snart selv er en lille familie. Vi har mulighed for at skabe vores egne traditioner,” siger Malene.

Hun er tiptipoldebarn til den Josty, der i sin tid åbnede det konditori, der i dag er kendt som byens historiske hotelrestaurant af samme navn. Malene har altså en hel familie med tilknytning til Frederiksberg. Steffen er derimod fra Glud, der ligger mellem Vejle og Horsens, og denne jul kommer hans forældre og lillebror fra Jylland for at holde jul med det unge par og Malenes forældre, mormor og fars fætter.

“Vi håber, de kan få en god relation til hinanden, vores forældre. Traditionerne i hver familie er faktisk også nogenlunde ens. Bortset fra de franske kartofler, der serveres og dyppes i brun sovs,” fortæller Steffen, og Malene supplerer:

“Ja, min mormor, der er over 90, blev godt nok vild med den kombination, da Steffen introducerede hende for den sidste år. Jeg havde heller aldrig hørt om det før, men jeg havde godt nok studset over de store opstillinger med franske kartofler nede i supermarkedet.”

Malene pyntede lejligheden den 1. december. Steffen har ikke rigtig nogen interesse i julepynt. Havde der været tale om Gertrud Sand-tilstande, ville han dog nok blande sig. Foto: Benedikte Brix
Postkortet er en ældre sag købt på qxl. Nissen stammer fra Malenes barndom. Foto: Benedikte Brix

Læs også: Til aftensmad hjemme hos Josefine: “Jeg er en byrotte, der elsker stærk mad”

Frederiksberg er helt unik i juledagene

Begge familier plejer dog at spise både and og flæskesteg, og selv om Malene er lidt usikker på, om hun tør kaste sig ud i at lave sin første andesteg, er Steffen sikker i sin sag: Den skal ikke overlades til svigermor i år, og sovsen skal også have et skud, selv om den formentlig ikke bliver helt perfekt – for nu er han og Malene juleværter.

“Det kan dog godt være, min mor skal lave risalamanden. Jeg tør simpelthen ikke,” siger Malene, der ligesom Steffen har en helt klar tradition, når det kommer til den søde juledessert:

Den skal serveres med varm kirsebærsauce og indeholde en enkelt hel mandel, og den heldige spiser, der får den, kan pakke en chokoladegave op. Gerne en marcipangris, hvis det skal være helt traditionelt.

Steffen og Malene mødte hinanden på en fælles arbejdsplads. Nu deler de alt andet. Foto: Benedikte Brix
Julestjernen har Malene købt i Illum. Foto: Benedikte Brix

Læs også: Hjemme hos kagekongen Torben Bang på Frederiksberg: ”Det skal være kalorierne værd”

Ellers er der lagt op til improvisation, når det kommer til nye juletraditioner. Steffens familie kommer lillejuleaften, hvor planen er at tage i Tivoli og spise og opleve den smukke julebelysning:

Jeg glæder mig til at vise dem København og Frederiksberg, der er helt unikke i juledagene. Frederiksberg Allé, der er så hyggelig. Skøjtebanen ved runddelen. Alle byer er bare pænere, når der er hængt julelys op, og alle er sødere ved hinanden.

“Ja, men det er også lidt skægt at se, hvor tomt der bliver i gaderne. Ligesom under Roskilde Festival. Der er helt stille, fordi alle er ‘taget hjem’ for at fejre jul,” siger Malene.

Foto: Benedikte Brix
Navnenissen her er det eneste spor af Steffen i årets julepynt. Det er han dog helt afklaret med. Foto: Benedikte Brix

Juleaften har parret talt om at lave pakkeleg eller se Disneys juleshow. Efter maden skal der danse en til to gange rundt om træet.

“Vi synger bare de første vers af ‘Højt fra træets grønne top’ og ‘Et barn er født i Betlehem’. Min familie synger ekstremt dårligt. Vi har en video fra en tidligere jul, hvor det er ret tydeligt. Vi plejer også at have en cd-afspiller kørende i baggrunden, og så går alle rundt med sanghæfter,” fortæller Malene.

Steffen genkender scenariet fra sin egen familie.

“Jeg tror, vi gør det samme denne jul, og så skal anlægget bare skrues helt op!”

Hans vigtigste formål er at sørge for, at de to familier slapper af i hinandens selskab og har noget at tale om.

“Det kan være, vi skal servere gløgg som velkomstdrink for at løsne lidt op,” griner han.

Selv baren har fået en nisse i lejligheden på Frederiksvej. Foto: Benedikte Brix
Steffen og Malene glæder sig allerede til julen næste år, hvor de har et lille ekstra familiemedlem. Foto: Benedikte Brix

Læs også: Guide til din uge på Frederiksberg: Gratis morgenkaffe, årets juleshow og gratis oplevelser