Helbredmedmad.dk er en populær dansk opskriftsblog og instagram-univers, som Anna Jarløv står bag. Hun går op i at lave sund, antiinflammatorisk og glutenfri mad uden sukker, kød og mælkeprodukter. Og her på weFRB.dk har vi været så heldige, at Anna Jarløv har udviklet en hel grillmiddag, som du her får opskriften på.

Af Anna Jarløv, Helbredmedmad.dk

Sommeren er i den grad over os. Det betyder morgenkaffe på yndlingscaféen i solen, varme eftermiddage på stranden og lange lyse grillaftener med vennerne.

Men hvad er det så lige, man skal grille til alle de grillaftener? Der er ikke en finger at sætte på kartoffelsalat, pølser og brød, men efter 3. grillaften i træk, kan man måske godt trænge til lidt ny inspiration. Det kan også være, at man udelukker visse ting fra sin kost, af sundhedsmæssige årsager, eller fordi man har allergi, eller at man simpelthen bare gerne vil spise sundt. Det skriver og blogger jeg til daglig om på Helbredmedmad.dk

Jeg har derfor udviklet mit bud på en antiinflammatorisk grillmenu. Mange tænker automatisk, når de hører ordene “antiinflammatorisk”, “glutenfri”, “vegetarisk” eller “sukkerfri”, at det er lig med kedeligt og uden smag, men skal vi ikke en gang for alle fjerne den fordom? For det er slet ikke rigtigt! Man kan lave mindst lige så lækker og velsmagende mad, nogle gange kan det bare være svært at finde inspiration og ideer til hvad det så lige er, man skal lave.

Hele menuen er glutenfri, sukkerfri og pesketarisk. Fraset fiskepakkerne, er den også 100% vegansk, så spiser du vegansk er det bare at bytte fisken ud med plantefars, veganske pølser, tofu eller noget andet lækkert. Endelig, så kan du jo også bytte fisken ud med bøffer – når du laver maden er det jo heldigvis dig, der bestemmer 🙂

Opskrifter:

Angivne mængder er til 4 personer

Flute med hvidløgssmør:
Ingredienser:

2 spsk husk (loppefrøskaller)
4 dl vand
2 spsk hørfrø
2 spsk sesam
200 g havremel
50 g rismel

Sund grillmiddag med Helbredmedmad
Foto: Anna Jarløv/Helbredmedmad.dk

Fremgangsmåde:
Sæt husk i blød i 2 dl vand i 5-10 minutter
Sæt hørfrø og sesam i blød i vand i 2 dl vand i 5-10 minutter
Pisk husken med piskeris (aktiverer loppefrøskallernes effekt)
Bland det hele sammen med de resterende ingredienser, og rør det godt sammen
Form dejen til flutes i den størrelse, du synes, og pynt med sesam og hørfrø
Bag ved 200g varmluft, til de lyder hult når man banker på dem, og har fået gylden overflade (ca 45 min alt efter ovn og størrelsen på dine flutes)

Plantesmør blandes godt med et fed finthakket hvidløg og stilles på køl

Grøn salat med fersken og olie/eddike dressing:
Ingredienser:
1 hoved romaine salat
1 avokado
½ agurk
2 Ferskner
Pinjekerner
En bakke blåbær

Sund grillmiddag med Helbredmedmad
Foto: Anna Jarløv/Helbredmedmad.dk

Fremgangsmåde
Skær salaten i mundrette stykker, og læg den som bund
Skær de resterende ingredienser, og læg dem ovenpå
Rist pinjekernerne og drys over salaten

Dressing:
2 dl Olie
1 dl Eddike
1 tsk Honning
1 tsk Sennep
Salt og peber

Bland det hele og pisk godt

Hummus med ingefær:
250 g tørrede kikærter (skal stå i blød ca 10-12 timer og koges ca en time – hvis man ikke har tid til at forberede, kan kikærter på dåse også bruges, men det bliver altså ikke helt lige så lækkert)
2-3 fed hvidløg
2 spsk tahin
2 tsk spidskommen
2-3 tsk revet ingefær
1 tsk paprika
3-5 spsk citronsaft
2 dl olivenolie
1-2 dl vand (alt efter ønsket konsistens)
Salt og peber

Fremgangsmåde:
Stil kikærterne i blød om morgenen, så er de klar til om aftenen, og begynd med at koge dem i en times tid.
Derefter blandes og blendes hele molevitten og smages til efter, hvordan du bedst kan lide din hummus. Jeg kan godt lide, at den er frisk og smager kraftigt, så jeg ender altid med at komme lidt mere krydderi i, end der står i opskriften.
Lad hummusen trække lidt i køleskabet, inden den serveres, så får den tid til at “sætte” sig og smagene tid til at trække, så de bliver kraftigere.

Sund grillmiddag med Helbredmedmad
Foto: Anna Jarløv/Helbredmedmad.dk

Fiskepakker:
Frisk fisk – ca 1-2 fileter pr person
Rigeligt friske krydderurter, fx persille, timian, purløg, løvstikke, basilikum, dild…
1 citron (OBS skal være økologisk, da skallen også bruges)
Salt og peber
1-2 dl Olivenolie

Fremgangsmåde:
Jeg har til denne opskrift brugt laks og torsk, men alle slags fisk kan bruges!
Del fisken ud på så mange stykker sølvpapir som i er personer, evt bland en filet af hver slags fisk, eller skær fileterne i mindre stykker, hvis du synes det.
Kom en masse friskhakkede krydderurter over, jeg har her brugt persille, dild, timian og purløg, men igen, alle urter kan bruges, så du kan blande lige dem, du har i haven eller bedst kan lide. Læg en skive citron ovenpå, krydr med salt og peber, og hæld ca 1-2 spsk olivenolie over.
Luk sølvpapiret omkring fisken, og sørg for, at det er tæt (jeg bruger altid to lag, så holder det bedre). Gør rigeligt plads til fisken, så der er luft omkring den, så den på den måde bliver “dampet” inde i pakken alt efter, hvor varm din grill er, skal pakkerne grilles i ca 7-12 minutter – eller til de er færdige, du kan altid åbne en pakke og smugkigge om den er færdigtilberedt.
Når jeg serverer pakkerne, fjerner jeg al sølvpapiret og kommer fisken på tallerkenen, og hælder den resterende væske fra pakken over fisken – så fungerer den som en lækker sauce.

Grøntsagstilbehør:
Alle grøntsager kan grilles – uden undtagelse.
Jeg valgte et spidskål, baby-gulerødder, hele majskolber og asparges, men du skal vælge lige dem du bedst kan lide og dem du synes passer.

Sund grillmiddag med Helbredmedmad
Foto: Anna Jarløv/Helbredmedmad.dk

Ingredienser:
1 bundt gulerødder
1 bundt asparges
1 spidskål
4 majskolber

Fremgangsmåde:
Rengør alle grøntsagerne
“Skræl” så lange og tynde skiver squash som du kan
Skær forårsløgne over på langs, og del dem, så de ligeledes er så lange og tynde som muligt
Bind forårsløg omkring gulerødderne og squash omkring aspargesene
Grill til de får farve, ca 15-20 minutter

Tahin dressing (til spidskål):
2 spsk tahin
3 spsk olivenolie
½ spsk soja
Saften fra en citron
Evt tynd op med vand for at opnå ønskede konsistens

Igen – bland det hele og pisk det godt!

Dessert:
Ingredienser:
2 bananer
1 bakke jordbær
1 ananas
2 mangoer
½ vandmelon
3 fersken
Frisk mynte
Mørk chokolade (glutenfri og sukkerfri kan købes i helsekostforretninger)
0,25 l Vegansk fløde
5-10 Træspyd
Chiliflager
½ tsk vanille

Sund grillmiddag med Helbredmedmad
Foto: Anna Jarløv/Helbredmedmad.dk

Fremgangsmåde:
Skær bananen i skiver, og sæt på spyd skiftevis med jordbær
Skær ananas, mango, vandmelon og fersken i skiver
Pisk flødeskum, og kom vanillen i
Smelt chokoladen i vandbad
Grill al frugten i ca 5 minutter (til det har fået farve)
Drys chiliflager på mangoen
Kom mynte og chokolade på det du synes

Rigtig god sommer – med forhåbentlig utallige skønne grillaftener!
Hvis du har lyst til mere inspiration og opskrifter på antiinflammatorisk og glutenfri hverdagsmad, så tag et kig på Instagram på helbredmedmad eller på Helbredmedmad.dk