Hvide og brune kartofler. Tyk sovs og skøn andesteg. Vi giver dig her tre restauranter, hvor du kan spise en skøn Mortensaften-menu. Og psssst. Så giver vi dig også forklaringen på, hvorfor vi overhovedet spiser andesteg her en aften i november.

Personligt er jeg vild med andesteg. Og jeg er vild med at kunne sætte tænderne i sådan en sag både Mortensaften og Juleaften. Og jeg glæder mig til at gå ud og spise en lækker Mortensaften-menu lige om lidt. Her får du altså tre restauranter, der serverer en skøn andesteg Mortensaften. Men først skal du lige have forklaringen på, hvorfor vi overhovedet spiser and Mortensaften.

I virkeligheden afholder vi Mortensaften for at mindes Martin, som var biskop af Tours i 300-tallet. Og alligevel ikke helt biskop. Martin gemte sig nemlig for netop at undgå at blive biskop.

Han boede i et kloster og var meget populær for sin tro og hjælpsomhed, men han ville ikke være biskop, da befolkningen i Tours foreslog det som belønning, og derfor skjulte han sig.

Uheldigvis havde han valgt et gemmested blandt en flok gæs. De skræppede op og afslørede dermed, hvor Martin var – og blev på den måde skyld i, at Martin blev biskop mod sin vilje.

Som hævn besluttede Martin, at man hvert år på den dato den 10. november skulle spise mindst en gås. I Danmark fik Martin Biskop navnet Morten Bisp, da historien kom på tryk på dansk i 1500-tallet. Her var det dog sværere og dyrere at få fat i gæs, og derfor er det ofte andesteg, der spises på Mortensaften. Så ved du det.

Her har vi samlet tre skønne forslag til, hvor du kan spise din andesteg på Mortensaften:

Restaurant San Marco JUNIOR

Menuen består af:
– Farinmarinet laks med syltede urter og sennepscreme
– Klassisk andesteg med brune og hvide kartofler, rødkål og sovs
– Æbletrifli med crumble og vaniljecreme

Du skal bestille minimum to kuverter. Og prisen er 395 kroner. Og er du mere til en hjemmeaften, så kan du også bestille menuen to go for 350 kroner. Du booker via linket her.

Frederiksberg Bryghus og Destilleri

Menuen består af:
– Rødbederimmet laks med safranmayo og maltjord
– Confiteret and med aspargeskartofler og rødkålssalat
– Gammeldags æblekage med makroner og ribs

Menuen koster 295 kroner og er uden drikkevarer. Du kan eventuelt tilkøbe en ølmenu til 150 kroner. Du booker via linket her.

Allégade 10

Menuen består af:
– Marineret laks med agurkecreme
– Gammeldags Andesteg med hvide og brune kartofler
– Herregårds Æblekage med flødeskum

Menuen koster 498 kroner per person. Så er der også inkluderet både et glas hvidvin og rødvin. Du booker menuen ved at sende en mail til Allégade 10 på restaurant@allegade.dk