Frederiksberg er normalt kendt som en pæn og grøn bydel. Men det vender festivalen Golden Days på Frederiksberg i september op og ned på med temaet “Frederiksberg på Vrangen”. Her kigger festivalen ind bag de smukke facader, hvor historiske skyggesider som fattigdom, prostitution og mørke videnskabelige eksperimenter er fortrængt til. Eksempelvis Storm P’s flirt med nazismen på Alhambra. Her får du det fulde program over de mørke arrangementer på Frederiksberg.

I en præstationsfikseret nutid præget af nulfejlskultur og fotofiltre vender Golden Days på Frederiksberg vrangen på historien og dykker ned i vores kulturhistoriske skønhedspletter, de oversete tracks, director’s cuts, fodnoterne, vildskuddene og historiens missing links.

Målet er at lære af eksperimentets og den vilde tankes kraft. At hylde modet og nysgerrigheden. For det er ofte i grænselandet mellem sammenbrud og nybrud, at verden ændrer sig.

For festivaldirektør Svante Lindeburg er det vigtigt at undersøge historiens B-sider:

”Det er det på tide at hive eksperimenterne, fejlene og fraklippene frem fra historiens dybeste pulterrum. Ikke for ukritisk at hylde alting, men for kritisk at lære noget af fortidens fortrængte fejl og af dens glemte succeser. Man siger, at vi skal kunne lære af historien. Men hvordan gør vi det, hvis vi gang på gang forskønner og retoucherer den? Hvis vi genbesøger det upolerede i stedet for det perfekte, kan vi måske bedre acceptere os selv. Og endnu vigtigere: sætte os selv og vores tid lidt på plads”, siger Svante Lindeburg.

Golden Days på Frederiksberg byder gennem hele september på en lang række arrangementer, hvor du kan dykke ned i det uskønne. Det gælder for eksempel kulørte og eksperimenterende indslag som B-koncert i B-dur og b-mol med Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, en samtale om maskulinitet dengang og i dag med udgangspunkt i H.C. Andersens breve i Bakkehuset og historien om Storm P.s flirt med nazismen på Alhambra – museet for humor og satire.

Her får du det fulde program over Golden Days på Frederiksberg med events, der ikke er udsolgt:

Lørdag den 8. september:

Byvandring gennem Frederiksberg på fattigmandskost
Museumsinspektør ved Bakkehuset Gertrud With og IT-arkivar Caspar Christiansen besøger skyggesiden af Frederiksberg og fortæller alle de historier, vi normalt ikke hører. Prostitution, mord, svindel, fattiglemmer i Frederiksberg Kirke, værtshuslivet og de fattiges liv på det fine Frederiksberg. Turen går fra Møstings Hus via Frederiksberg Rådhus, Allégade, Frederiksberg Kirke, Frederiksberg Have og Slot og slutter i Bakkehuset, hvor der bydes på fattigmandskost. Drikkevarer tilkøbes. Billetter koster 100 kroner og kan købes via linket her. Turen begynder klokken 15 og slutter klokken 18. Der er mødested ved Møstings Hus

Mandag den 10. september:

Alsang fra B-siden på Alhambra
I generationer har vi sunget og nynnet dem: De lette viser om svigtede kvinder, om børn, der dør af tuberkulose og om ham, der hænger lige lovligt meget ud henne om hjørnet, nede i kælderen. Viserne er triste skæbnefortællinger fra bagsiden af danskernes liv. I aften synger og hører vi kendte og mindre kendte sange om død og ulykke, om problembørn og uskyldige ofre. Ved klaveret slår pianist og komponist Mickey Pless tonerne an til fællessang, mens museumsinspektør ved Alhambra og forfatter Rikke Rottensten binder sangene sammen. Det hele foregår mellem klokken 17 og 18. Billetter koster 50 kroner og kan købes via linket her.

Tirsdag den 11. september:

Hvad synes du om dansk litteratur? på Storm P-museet
Et multimedieshow ved Nikolaj Zeuthen, der er aktuel med den kritikerroste ’Buemundet guitarfisk’. Zeuthen tager sang, skuespil og live-tegneserier med på scenen. Ledsaget af illustrationer på en storskærm giver Zeuthen prøver fra sine tegneseriealbums og de sange, som Zeuthen normalt spiller med orkesteret Skammens vogn. Til sidst to små enaktere med guest stars. I museets intime rammer, mellem den gamle mesters malerier, er du helt tæt på Zeuthens multimedieshow, der begynder både klokken 19 og 20.15. Billetter koster 75 kroner.

Onsdag den 12. september:

Inge Ellegaard: Ung, vild og overset
Inge Ellegaard brød igennem i starten af 1980’erne som en del af det ’unge vilde’ maleri. De Unge Vilde kommenterede ofte og vittigt på den kunst, der kom før dem. De Unge Vildes kvindelige repræsentanter kan i dag opfattes som en slags B-side. Den dominerende fremstilling siden 1980’erne af den ’unge og vilde’ kunstner bærer præg af en forestilling om kunstneren som rebelsk bohemetype med maskulint fortegn. Vær med, når Kamma Overgaard Hansen, ph.d. i kunsthistorie og forfatter til flere artikler om Inge Ellegaard og De Unge Vilde, kaster lys over nye perspektiver og hidtil ”oversete” kunstnere i gruppen ’De Unge Vilde’. Det sker på Møstings Hus mellem klokken 17 og 18.30. Det er gratis at deltage. Tilmelding på info@moestingshus.dk

Mere Storm end Stille på Alhambra
I 1920’erne var Storm og Stille helt uforudsigelige moderne teaterkomikere. Siden blev sceneparret Robert Storm Petersen og Christian Arhoff (Stille) folkeeje og stjerner. Men uforudsigelige forblev de. Hvordan og hvorfor blev de to gamle teaterkammerater, der ellers ikke viste et politisk engagement, på forskellig vis viklet ind i den tyske besættelsesmagt? Arhoff endda som medlem af DNSAP. Var de politisk naive, forfængelige eller forvirrede? Nikolaj Brandt fra Storm P. Museet og Rikke Rottensten fra Alhambra fortæller den festlige og farlige historie om Storm og Stille. Det sker på Alhambra klokken 19. Billetter koster 75 kroner og kan købes via linket her.

Torsdag den 13. september:

H.C. Andersen og homoseksualitet på Bakkehuset
Pride og Bakkehuset præsenterer en samtale mellem queerteoretikerne Dag Heede og Torsten Bøgh Thomsen med fokus på H.C. Andersens maskulinitet. På hvilken tid skriver H.C. Andersen de “afslørende” breve til E. Collin? Hvordan er maskulinitet konstrueret i Danmark i 1830’erne? På hvilken måde kan tidens intime mandevenskaber være med til at nuancere billedet af H.C. Andersen? Det sker klokken 19 på Bakkehuset. Billetter koster 100 kroner og inkluderer et glas vin i pausen. 

Gratis klaverkoncert i B på Musikkonservatoriet
Klaverværker i B-dur og b-mol af Bach, Bentzon og Brahms. Konservatoriets klaverstuderende spiller Præludium og Fuga i B-dur og b-mol fra J.S. Bach ’Das Wohltemperierte Klavier’. Standardværket i klaverlitteraturen sættes overfor de sjældent opførte B-dur- og b-mol-satser fra Niels Viggo Bentzons ’Det Tempererede klaver’ fra 1975. Derudover opføres Johannes Brahms’ 25 variationer og fuga i B-dur over et tema af Händel. Med klaverstuderende fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Det sker klokken 19.30 på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium på Rosenørns Allé. Det er gratis at deltage.

Lørdag den 15. september:

Gratis skriveworkshop: Skriv din egen skæve Frederiksberg-fortælling
Skriv din egen skæve Frederiksberg-fortælling med fokus på de vildskud og skønhedspletter, der giver en tekst tyngde. Workshoppen er for alle skrivende – grønne som garvede. Få konkrete redskaber til at skrive originalt, så du kan udtrykke al den humor, kontrast og sanselighed, som du og din by bugner af. Workshoppen foregår både i KU.BE og på gåture i kvarteret, hvor du henter inspiration. Kom ud af huset og kom bag på dig selv sammen med sangskriver og forfatter Annette Bjergfeldt. Workshoppen er gratis, men kræver tilmelding på bjergfeldt@gmail.com. Det hele foregår mellem 10 og 15.

Byvandring gennem Frederiksberg på fattigmandskost
Museumsinspektør ved Bakkehuset Gertrud With og IT-arkivar Caspar Christiansen besøger skyggesiden af Frederiksberg og fortæller alle de historier, vi normalt ikke hører. Prostitution, mord, svindel, fattiglemmer i Frederiksberg Kirke, værtshuslivet og de fattiges liv på det fine Frederiksberg. Turen går fra Møstings Hus via Frederiksberg Rådhus, Allégade, Frederiksberg Kirke, Frederiksberg Have og Slot og slutter i Bakkehuset, hvor der bydes på fattigmandskost. Drikkevarer tilkøbes. Billetter koster 100 kroner og kan købes via linket her. Turen begynder klokken 15 og slutter klokken 18. Der er mødested ved Møstings Hus.

Mandag den 17. september:

Gratis koncert: Outsideren Langgaard
Komponisten Rued Langgaard (1893-1952) var en ægte outsider. Hans musik peger i alle retninger, også mod det absurde og avantgarden, men grundlæggende var han en romantiker, der kæmpede for åndeligheden i musikken i en tid, der hyldede det rationelle og anti-romantiske. Langgaard er én af dansk musikhistories mest afviste og misforståede skikkelser. Udvalgte værker for sang, klaver og violin introduceres af Langgaard-ekspert og P2-redaktør Esben Tange. Med pianisten Berit Johansen Tange, violinist Gunvor Sihm, sopran Signe Asmussen og sangstuderende fra DKDM. Det hele foregår klokken 19.30 på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium på Rosenørns Allé. Og det er gratis at deltage.

Onsdag den 19. september:

Havde “Lille Sommerfugl”-Ingeborg virkelig et forhold til sin hund?
I 1920’erne var den søde, friske skuespillerinde Ingeborg Bruhn Bertelsen københavnernes store darling. Med yndige viser som ’Lille sommerfugl’ og ’Sov Dukkelise’ sang og smilede hun sig ind i danskernes hjerter og alle elskede hende. Lige indtil folkestemningen brutalt vendte. Rygtet gik, at Ingeborg hjemme i Klampenborgvillaen forlystede sig seksuelt med sin sanktbernhardshund. Hør hele den voldsomme historie om, hvordan folkedomstolen idømte Ingeborg Bruhn Bertelsen livstidsstraf på Alhambra. Ved museumsinspektør Rikke Rottensten. Det sker klokken 19. Billetter koster 75 kroner og kan købes via linket her.

Lørdag den 22. september:

Gratis skriveworkshop: Skriv din egen skæve Frederiksberg-fortælling
Skriv din egen skæve Frederiksberg-fortælling med fokus på de vildskud og skønhedspletter, der giver en tekst tyngde. Workshoppen er for alle skrivende – grønne som garvede. Få konkrete redskaber til at skrive originalt, så du kan udtrykke al den humor, kontrast og sanselighed, som du og din by bugner af. Workshoppen foregår både i KU.BE og på gåture i kvarteret, hvor du henter inspiration. Kom ud af huset og kom bag på dig selv sammen med sangskriver og forfatter Annette Bjergfeldt. Workshoppen er gratis, men kræver tilmelding på bjergfeldt@gmail.com. Det hele foregår mellem 10 og 15.

weFRB.dk tager forbehold for ændringer i programmet og udsolgte arrangementer.