Se skitserne til de kommende Storm P.-gavlmalerier, der skal pryde tre gavle på Frederiksberg.

Kultur- og Fritidsudvalgets gavlpulje har sammen med støtte fra forskellige fonde betydet, at mange af de blanke gavle rundt omkring på Frederiksberg skal eller allerede er blevet udsmykket – og nogle med motiver fra Storm P.

Indtil videre er syv gavlmalerier opført med støtte fra Frederiksberg Kommune, og flere er på vej. Lige nu er tre nye værker blevet godkendt, og de benytter alle tegninger fra kunstneren, der også lægger navn til et museum ved runddelen og er begravet på Frederiksberg Kirkegård.

Gavlmalerier med Storm P.-motiver skal være en del af byens DNA
Kommunalbestyrelsen traf beslutning om, at Frederiksberg i 2017 og 2018 skulle benytte tegninger fra Storm P. som gavlmalerier i byen, som et led i udmøntningen af gavlpuljen. Bevæggrunden er blandt andet den særlige Storm P.-ånd, der både er en del af dansk og Frederiksbergsk identitet og kulturarv.

Nikolaj Brandt, der er museumsinspektør på Storm P.-museet, har bistået i udvælgelsen af værkerne, som også er afstemt med Stadsarkitekten og med beboerforeningerne.

Med de forslåede Storm P.-motiver er der forsøgt at repræsentere forskellige vinkler af Storm P.: Med hans karakteristiske underfundighed, humor og satire. På Grundtvigsvej er det bladtegneren, på Vesterbrogade/Platanvej er det maleren og på Skolevænget er det opfinderen i en mere nutidig version som street art.

De tre gavle er alle i proces, og boligforeningerne søger pt. om fondsstøtte. Herunder kan du se skitserne til gavlmalerierne og læse lidt om baggrunden for valgene.

Storm P.-gavlmaleri over Irma på Platanvej ved Vesterbrogade

Skitse til Storm P.-gavlmaleri over Irma, Platanvej på Frederiksberg, gavlmalerier
Skitse til gavlmaleriet på Platanvej. Foto: Frederiksberg Kommune

Motivet “Børsherren” er valgt til gavlen ved Irma på Platanvej, hvor vejen krydser Vesterbrogade. “Børsherren” er valgt til at vandre ind på Frederiksberg netop her for at symbolisere indgangen til Frederiksberg fra Vesterbro.

Tegningens hovedperson er i maleriet så optaget af at se aktiekurserne i avisen, at han glemmer at opleve naturen omkring sig. I dag kan parallellen trækkes til vores forlængede arm: Mobilen.

Læs også: Lokal livsstilsbutik satser på kunstnere fra nærområdet og upcoming designere

Storm P.-gavlmalerier på Skolevænget ved Nordens Plads

Skitse af Storm P.-gavlmalerierne på Skolevænget, gavlmalerier, frederiksberg
Skitse. Foto: Frederiksberg Kommune

Forvandlingen i området på Skolevænget ved Nordens Plads skal markeres med to gavlmalerier, som du kan se på udkastet herover.

Den venstre gavl er udsmykket med et udsnit af maleriet “Gårdsangeren”, som Storm P. lavede i 1941. Stilen viser den stil, han nok er mest kendt for. Vagabonden er et symbol på fantasien, som udfordres af den ensretning, mennesket skaber for sig selv.

På den højre gavl kommer du til at se et foto af en ung Storm P. ved tegnebordet og omgivet af sine tegninger. Det farverige maleri i baggrunden er et eksempel på Storm P.s tidlige værker, hvor han eksperimenterede med ekspressionistisk kunst.

Det er Steen Koerner Studio, der har udarbejdet tegningerne med inspiration fra Storm P., og de to gavlmalerier skal males af street artist Tasso Mclaim i et moderne værk, der kipper på hatten mod Storm P.s tid.

Læs også: The Coffee Collective: Nørdet kaffebar på en skjult del af Godthåbsvej

Storm P.-gavlmaleri på Grundtvigsvej

Skitse til Storm P.-gavlmaleri på Grundtvigsvej, gavlmalerier, frederiksberg
Skitse. Foto: Frederiksberg Kommune

Fang egernet i stedet for at skyde det. Sådan lyder budskabet i “Træklatrende mand på egernjagt”. Storm P.s kærlighed til naturen er perfekt at placere i form af et galvmaleri på netop Grundtvigsvej, hvor gavlen er lige over for træer (og egern). Gavlmaleriet skal på den måde fungere som en åbning til naturen, lyder det.

Der er i mellemtiden kommet en servitut på ejendommen, hvilket betyder, at der kan være en begrænsning på, hvilken tilstand ejendommen skal være i, og derfor ved man i øjeblikket ikke, om gavlmaleriet bliver til noget, melder Kultur- og Fritidsudvalget.

Læs også: Stort galleri: Se de smykke sandskulpturer fra ZOO

Derudover er følgende gavle godkendt til udsmykning af Kultur- og Fritidsudvalget:

Hillerødgade 38: Projekt med områdefornyelsen, der forventes færdigt i efteråret 2018.

Nordre Fasanvej 7-9: Projekt endnu ikke påbegyndt, bliver et samarbejde med Kunstforum i Møstings Hus og forventes færdigt i foråret 2019.

Vesterbrogade 178-180: Projekt endnu ikke påbegyndt, bliver et samarbejde med Kunstforum i Møstings Hus og forventes færdigt i foråret 2019.

 

Kultur- og Fritidsudvalget har udvalgt og besluttet gavlene for 2018, men der kan søges for 2019, såfremt der igen afsættes midler til gavlpuljen ved budgetforhandlingerne i sensommeren.