“Mesterligt iscenesat og perfekt afstemt. Timingen i det underholdende, hæsblæsende tempo er eminent. Pragtfuldt legende og alligevel balanceret teater”. Sådan lyder noget af Weekendavisens anmeldelse af Erhard Jacobsens kamp mod DR’s monopol, som Mungo Park vækker til live i en forestilling, der har Frederiksberg-premiere på Aveny-T den 26. april.

Som et af danskernes faste samlingspunkter har DR i årtier været genstand for ophedet debat. Alt fra tv-seriernes politiske karakter til prisen på medarbejderes transport af heste til udlandet bliver heftigt debatteret af både borgere og medier.

Den tidligere socialdemokrat og stifter af Centrum Demokraterne, Erhard Jacobsen, satte fut i debatten om DR, da han gik i åben konfrontation mod “de røde lejesvende” i statsmonopolet og i 1972 etablerede Aktive Lyttere og Seere (ALS).

Nu sætter Mungo Park Danmarks første og største bykonge op imod landets første og største radio- og TV-station i en forestilling, som både bliver hyldet af aviser og publikum.

Da DR tabte sin uskyld

I 1960erne og ‘70erne gik den ihærdige og karismatiske bykonge og borgmester i Gladsaxe, Erhard Jacobsen, imod statsmonopolet, samtidig med TV-Byens indtog i kommunen. DR blev misbrugt af “røde lejesvende” til venstreorienteret propaganda direkte i nationalæteren, lød det fra borgmesteren.

Han grundlagde derfor foreningen ALS, som skabte grobunden for debatten om DR’s rolle i samfundet. Debatten er siden er fortsat, og kører stadig i dag.

Nu genopliver Mungo Park dramaet om danskernes holdninger mellem Erhard Jacobsen og den tidligere programchef for DR’s Børne- og Ungdomsafdeling, Mogens Vemmer, i en sidste konfrontation mellem de to stridshaner, i Mungo Parks opsætning af Lasse Handbergs originale tekst iscenesat af Peter Langdal.

Erhard Jacobsens kamp mod DR’s monopol er historien om Erhard Jacobsens kamp mod DRs ’røde lejesvende’. Det er manden mod monopolet. Et monopol med enorm indflydelse på danskernes holdninger. Og så er det historien om eftermælet. Hvem havde ret? De mange, som syntes, at han var en kolerisk klovn. Eller dem, der syntes, at han var frihedskæmper med en legitim sag. Erhards kritik har givet genlyd helt op til i dag, hvor DR’s rolle i det danske samfund stadig bliver debatteret og kritiseret heftigt. Især i forbindelse med det seneste medieforlig, som betød store beskæringer af DR. Derfor sætter vi en forestilling op om dette store drama netop nu,” siger Lasse Handberg om den nye forestilling.

Input fra befolkningen

I et open call på teatrets hjemmeside har Mungo Park inviteret brugerne til at komme med deres egne historier om Erhard Jacobsen og hans kamp mod monopolet.

”Vi har indbudt Gladsaxeborgere og andre interesserede til at fortælle os deres Erhard-historier. Dem er der kommet mange af – og en del af dem er med i det endelige manuskript. Researchen har fyldt meget i dette projekt, men det er samtidig vigtigt at understrege, at vi ikke laver en dokumentar. Forestillingen er en fantasi over virkelige hændelser.” fortæller Lasse Handberg.

Det er den erfarne instruktør Peter Langdal, som iscenesætter fejden mellem Erhard Jacobsen og DR. Han er kendt for at have instrueret en lang række teaterforestillinger siden debuten i 1982, senest musicalen “Leonora Christina” på Odense Teater.

Lasse Handberg har skrevet den originale tekst, som bl.a. er baseret på historier fra teatrets brugere og et omfattende research-arbejde. Han har tidligere stået bag forestillinger som ”De stuerene” på Mungo Park Kolding og ”Fritz Hansen Folket” på Mungo Park

Erhard Jacobsens kamp mod DR’s monopol spiller på Aveny-T fra den 26. april til den 9. maj. Du finder billetter via linket her.