Fra lørdag den 9. februar byder Betty Nansen Teatret på sortsynet selvhjælpskomedie baseret på filosofiens største lyseslukker, Arthur Schopenhauer. På scenen på Edison står Ena Spottag, Nicolai Dahl Hamilton og Anders Mossling, der jagter deres personlige bud på lykke.

Jeg bliver aldrig rockstjerne. Intet kommer til at gå som planlagt. Det blev som det blev. En kage kommer ikke til at gøre mig lykkelig. Jeg har ikke brug for mere.

Det er et udpluk af de erkendelser, som karaktererne i KUNSTEN AT VÆRE LYKKELIG må igennem i jagten på lykken.

I instruktør og dramatiker Rune David Grues sorte selvhjælpskomedie punkteres den ultimative lykke som fænomen i den ene absurde situation efter den anden. Eller hvad? For måske er der håb. Måske KAN vi blive lykkelige?

Rune David Grue har både instrueret og skrevet manus, der bygger på den tyske filosof og über-pessimist Arthur Schopenhauer. Ved sin død i 1860 efterlod han sig et manuskript, der skulle vise sig at være en form for selvhjælpsbog med 50 anbefalinger til et lykkeligt liv. Men som Rune David Grue, konstaterer: Man skal forestille sig en selvhjælpsbog skrevet af æslet fra Peter Plys.

”Vi kommer ind i tilværelsen med enorme forventninger. Vi udstyres hurtigt med en idé om, at der findes en ultimativ lykke, som vi bruger hele livet på at jagte. Men jagten på lykken gør bare tilværelsen endnu hårdere. Kan vi til gengæld erkende, at lykken er en illusion, kunne vi måske blive lidt lykkeligere – eller i det mindste leve en tålelig tilværelse,” siger instruktør Rune David Grue.

Missionen for de tre karakterer i forestillingen spillet af Ena Spottag, Nicolai Dahl Hamilton og Anders Mossling er at lære at leve mindst muligt ulykkeligt. Kort sagt, at leve tåleligt. I en slags lykkens forhindringsbane bygget op af FDB-møbler på scenen forsøger de at hjælpe hinanden ud på den anden side af umulige drømme, usund misundelse og selvbebrejdelser.

Forestillingens scenarier og situationer udspringer af samtaler og eksempler fra de tre skuespilleres egne liv, man som publikum nemt kan spejle sig i. Det kan være glæden ved at se Luksusfælden, hvor andre mennesker har mere gæld end én selv eller de mange bekymringer, der kan hobe sig op:

”Når jeg vågner om morgenen, så kan jeg mærke, at mit sind ligesom leder efter en bekymring. Det er ikke noget, jeg gør bevidst, det sker helt af sig selv. Det er som om, jeg har brug for en bekymring for overhovedet at komme i gang med dagen. (…) Og når jeg så finder det, så falder jeg ligesom på plads i mig selv,” som Ena Spottags karakter siger.

Rune David Grue debuterede som instruktør i 2005 og var i perioden 2011 – 2016 fast instruktør i ensemblet Det Røde Rum på Det Kongelige Teater sammen med Elisa Kragerup. Her instruerede han blandt andet forestillingen Kunsten altid at få ret, også baseret på en bog af Arthur Schopenhauer.

Forestillingen spiller fra den 9. februar til den 9. marts. Billetter koster fra 70-295 kroner.