I 1983 stod hun på Betty Nansen-scenen og opførte sin afgangsforestilling fra teaterskolen. Siden har hun haft mange roller på Frederiksberg. Og nu er Ditte Gråbøl tilbage på Betty Nansen med sin rolle som Big Mama i Kat På Et Varmt Bliktag. “Det er skide sjovt”, fortæller den 59-årige skuespillerinde.

“Engang var det farcernes avenue, Frederiksberg Allé. Med alle teatrene. Det ændrer sig selvfølgelig. Men Frederiksberg, der er sådan en duft af lidt burlesque. Der er sket ting og sager der. Det er vidunderligt at tage dertil hver aften”, fortæller Ditte Gråbøl til weFRB.dk

Hun er kendt som vores allesammens sjove skuespillerinde. Fra revy til sjove roller både på film og teaterscenerne. Men de klassiske roller. Dem har hun også altid haft mange af. Og specielt her på Frederiksberg, hvor hun allerede i en tidlig alder stiftede bekendtskab med Betty Nansen Teatret.

“Som barn så jeg Marguerite Viby på det, der nu er blevet til Betty Nansen Teatret. Det tænker jeg på hver gang, jeg sidder i min garderobe”, siger Ditte Gråbøl.

Dengang var hun fuld af benovelse og det indtryk, som Marguerite Viby efterlod. I dag er det hende selv, der går i hendes fodspor fra garderoben, op ad en smal vindeltrappe og hen til scenen, hvor hun i øjeblikket spiller Big Mama i Kat På Et Varmt Bliktag.

Her har familiens patriark Big Daddy inviteret børn og børnebørn til fødselsdagsfest. Han ved dog ikke, at han praktisk talt ligger for døden. Det gør resten af familien til gengæld i allerhøjeste grad, og fødselsdagsfesten udvikler sig til et arveretligt rivegilde af den mest kaotiske skuffe. Satirisk, gal og fuld af de familierelationer, vi alle kender til.

“Alle karakterer i forestillingen er ret vidunderligere på hver deres måde”, fortæller Ditte Gråbøl.

“Big Mama er på mange måder en stakkel. Opsætningen af stykket på Betty Nansen foregår i slutningen af 70’erne. Her tager Big Mama ligesom familierelationerne på sig. Det var jo et vilkår på det tidspunkt, at hvis du havde sagt ja til en mand og født hans børn, så var der ikke noget valg, så måtte du sluge den og få det bedste ud af det. Og det siger hun også til sidst. Prøv at høre her. Vi kan ikke vælge om. Det er det vilkår, vi har. Den familie, vi har. Så vi bliver nødt til at lære leve med det. Elske hinanden, eller i hvert fald lade som om. Og det må vi selv rode med hver for sig. Det er en anden pointe end i dagens samfund”, fortæller Ditte Gråbøl.

“Jeg blev selv skilt fra mine børns far, da de var fem og syv, fordi vi ikke orkede mere. Og så kan man sige, det er en falliterklæring, ja, men det er også en mulighed, vi har fået i dag, som man heller ikke bare skal dømme til døden. Det er jo meget godt, den mulighed findes, men det har selvfølgelig også nogle andre omkostninger”, fortæller Ditte Gråbøl.

Hun bruger altid sig selv på scenen. Tager udgangspunkt i sig selv og en kerne af sandhed, som hun dyrker i den rolle, hun skal til at skabe. Og det har hun også gjort i rollen som Big Mama.

“Der skal være noget bund i en figur. Og så er det ligemeget, om det er revy, satire eller en klassisk rolle. Du skal kende det menneske, du skal spille. Du skal leve dig ind i karakteren. Det er skide sjovt”, fortæller Ditte Gråbøl.

Du kan opleve Ditte Gråbøl som Big Mama  på scenen i Kat På Et Varmt Bliktag på Betty Nansen-teatret frem til den 31. december.